Saffransbullar eller släta bullar

Saffransbullar eller släta bullar
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Saffransbullar eller släta bullar

11 ingredienser

Saffransbullar är självklara i adventstid men prova gärna de mer bortglömda släta bullarna. Kesella och potatisfibrer hjälper till att hålla bullarna saftiga.

1 bulle innehåller: 113 kcal/475 kJ, 2 g fett, 2 g fibrer.

Ingredienser

30–40 kusar eller bullar eller 4 längder

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0,75 dl flytande matfett [75 g]
  • 2 förp saffran (à 0,5 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 250 g kesella, mager
  • 1 dl pofiber
  • ca 13 dl vetemjöl
  • russin, till garnering
  • ägg, till pensling

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och fett till 37° (eller använd kall degvätska och dubbla den första jästiden) och blanda degvätskan med jästen.
  2. Tillsätt saffran, salt, socker, Kesella, Pofibrer och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop degen ordentligt så den blir smidig. Jäs övertäckt i minst 30 minuter.
  3. Ta upp degen och arbeta den smidig på mjölat bakbord. Baka ut till kusar eller flätade längder.
  4. Jäs dem övertäckta på plåt i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225–250° för bullar, 200–225° för längder. Dekorera med russin och pensla med uppvispat ägg.
  5. Grädda bullarna i 5–10 minuter i mitten av ugnen eller längder i 15–20 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.