Kycklinggryta (Doro Wett)

Kycklinggryta (Doro Wett)
Foto: Gediyon Kifle
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Kycklinggryta (Doro Wett)

Av: Marcus Samuelsson

Från: Africa on my mind

14 ingredienser

När jag tar med folk ut för att smaka på etiopisk mat för första gången brukar jag välja den här kycklinggrytan, som heter doro wett (kan även stavas doro we't, doro wat och doro wet) för att den är så bra som förstarätt. Det var den första etiopiska mat jag någonsin smakade, och jag föll genast för det möra köttet, de kryddiga äggen och den smakrika såsen med smak av berbere och ingefära. Den är utmärkt att laga till gäster som aldrig ätit afrikanskt, för den är så lätt att förstå sig på och så lätt att tycka om. Bli inte förskräckt om såsen ser ut att skära sig och inte tjocknar som en traditionell europeisk sås – den ska faktiskt vara ganska rinnande för att tränga ner i ingeran (*se separat recept) som den serveras på. /Marcus Samuelsson

Kycklinggrytan är beräknad för ca 6 personer.

*Receptet på Ingera hittar du här!

Ingerareceptet räcker till 12 st pannkaksbröd.

*Här hittar du recept på berber!

Se Marcus Samuelsson i Nyhetsmorgon här!

Ingredienser

  • 2 rödlökar, hackade
  • salt
  • 4 msk kryddsmör i omgångar (eller 4 msk osaltat smör)
  • 2 krm mald kardemumma, helst nymald
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 3 hela nejlikor
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • ca 4 cm färsk ingefära, skalad och hackad
  • 1 msk berbere (*se separat recept) eller chili
  • 6,25 dl hönsbuljong, i omgångar
  • 1 kyckling, (2-2,5 kg, styckad i 10 bitar) vingarna ska ej användas
  • 4 msk rött bordsvin
  • 1 limefrukt, saften av
  • 2 ägg, hårdkokta och skalade

Gör så här

  1. Fräs rödlök och en nypa salt i hälften av kryddsmöret i en rymlig, tjockbottnad gryta på låg värme. Rör om då och då tills löken fått fin färg, cirka 15 minuter.
  2. Tillsätt resten av smöret, kardemumma, svartpeppar, kryddnejlika, vitlök, ingefära och berbere och fräs tills löken mjuknat helt och tagit åt sig färgen från kryddorna, cirka 10 minuter.
  3. Häll på 5 dl hönsbuljong och lägg i kycklinglår och kycklingben. Sjud i 15 minuter.
  4. Tillsätt resten av buljongen samt vinet, låt sjuda upp och sjud i 10 minuter.
  5. Lägg i bröstbitarna och sjud i 20 minuter.
  6. Rör ner limesaft och lägg försiktigt ner äggen i grytan och sjud i ytterligare 5 minuter. Såsen ska vara ganska rinnande. Smaka av med salt.
  7. Servera med ingerapannkakor (*se separat recept).