Doro Wat - kycklinggryta

Marcus Samuelsson

Doro Wat - kycklinggryta

36 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 4 rödlökar, hackade
  • 2 klyftor vitlök (hackade)
  • 3 cm ingefära, skalad och hackad
  • 5 dl qibe, se recept nedan
  • 0,5 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 6 hela nejlikor
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • 0,5 dl berbere, se recept nedan
  • 4 kycklinglår
  • 4 kycklingbröst
  • 1 l kycklingbuljong
  • 2 lime (använd juicen)
  • 1 dl rött vin
  • 4 ägg, hårdkokta
  • salt (efter smak)

QIBE - Etiopiskt kryddsmör:

  • 1 kg smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 dl basilikakvistar, hackade
  • 1 tsk spiskummin, vit eller vanlig
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 4 kardemummakapslar
  • smör att fräsa kryddorna i
  • en stor burk med tättslutande lock

BERBERE - Etiopisk kryddblandning:

  • 0,5 msk fänkålsfrö
  • 1,25 dl torkad chilifrukt, gärna New Mexico eller Serrano
  • 1,25 dl paprikapulver
  • 1 msk salt
  • 1 msk malen ingefära
  • 0,5 msk lökpulver
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 1 krm hel nejlika, malda
  • 1 krm malen kanel

Gör så här

  1. Fräs lök, vitlök och ingefära i qibe i 20 minuter på låg värme i en stor gryta, tills de mjuknar utan att ta färg. Tillsätt kardemumma, svartpeppar, nejlikor och berbere och fräs ytterligare 10 minuter.
  2. Lägg i kycklinglåren och låt koka med i 10 minuter på låg värme. Lägg i
  3. Kycklingbrösten.
  4. Häll i kycklingbuljongen och låt småkoka 45 minuter på låg värme. Häll i vin och limesaft och låt småkoka ytterligare 45 minuter. Låt de hela äggen vara med de sista 5 minuterna och bli genomvarma.
  5. Smaka av med salt.
  6. Servera med Injerabröd och linser.
  7. QIBE:
  8. Skölj, skala och hacka lök, vitlök och ingefära, blanda med basilikan
  9. Och ställ åt sidan.
  10. Smält smöret i en gryta på låg värme under omrörning; det får inte ändra färg. Skumma noga, allt skum ska bort.
  11. Fräs spiskummin, gurkmeja och kardemuma i lite smör. Rör ner kryddorna och lökblandningen i smöret och sjud på svag värme under försiktig
  12. Omrörning i 15 minuter.
  13. Ta grytan från värmen och låt blandningen vila cirka 20 minuter tills kryddorna sjunkit till botten och smöret är genomskinligt. Sila försiktigt och häll smöret i en stor burk med lock.
  14. Förslut och förvara kallt.
  15. BERBERE:
  16. Mal fänkålen fint i elektrisk kaffekvarn eller kryddkvarn.
  17. Det går också att krossa den i mortel.
  18. Rör därefter ihop samtliga ingredienser väl.
  19. Förvara i burk med tättslutande lock.