Marcos skaldjursrisotto

Marcos skaldjursrisotto

Av: Marco Baudone

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

40 m

Denna underbara risotto fungerar perfekt som italiensk mellanrätt eller huvudrätt. Blanda med fisk och skaldjur efter smak.

Ingredienser

portioner
  • 250 g risottoris
  • 100 g smör
  • 100 g citronsaft
  • 1 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 g saffran (1 pkt)
  • 1 l skaldjursbuljong
  • 100 g blandad fisk (vit fisk och skaldjur)

Gör så här

  1. Värm buljongen i en kastrull för sig.
  2. Därefter börjar du med risottokastrullen.
  3. Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
  4. Blanda ut saffranet med vatten och tillsätt i kastrullen.
  5. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
  6. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3-4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.
  7. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar ca 20 minuter.
  8. Vänd i fisk och skaldjur på slutet och smaka av med citronsaft, salt och peppar.