Marängswiss med jordgubbar och crumble

POPULÄRT
koket.se
Marängswiss med jordgubbar och crumble
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Marängswiss med jordgubbar och crumble

18 ingredienser

Ljuvlig marängswiss med franska maränger, jordgubbsås, crumble och färska jordgubbar. Fuska med färdiga maränger om du vill, men det är kul och inte så svårt att göra själv! Jordgubbsås, mandelsmulor och maränger kan du förbereda och förvara separat, lägg sedan upp allt fint innan servering.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Franska maränger

  • 100 g äggvita [3 st]
  • 1 tsk citron, pressad
  • 200 g strösocker [2,5 dl]
  • frystorkade hallon

Jordgubbssås

  • 300 g jordgubbar, tinade
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 1 citron

Mandelsmuldeg

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 60 g mandelmjöl [1 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]

Servering

  • 3 dl grädde, lösvispad
  • 1 l vaniljglass
  • jordgubbar
  • färsk citronmeliss
  • torkade jordgubbar

Gör så här

Fransk maränger

  1. Sätt på ugnen på 100 grader. Vispa äggvitan och citronsaften tills det börjar skumma.
  2. Strö i ca en fjärdedel av sockret och fortsätt vispa. Strö i ytterligare en fjärdedel och vispa till ett styvt marängskum bildas. Strö i resten av sockret och fortsätt vispa tills du har en fast och fin maräng.
  3. Spritsa upp önskade maränger. Toppa med mortlade, frystorkade hallon. Grädda marängerna i cirka 1 timme, lufta gärna ugnen efter 30 minuter och fortsätta grädda tills de är torra.

Jordgubbssås

  1. Värm på jordgubbar i en kastrull tillsammans med strösocker, vatten och citronjuice tills det
  2. börjar koka och jordgubbarna blivit mjuka. Mixa allt med en stavmixer och häll det igenom en sil så att du får en len och fin jordgubbssås, ställ åt sidan och låt svalna.

Mandelsmuldeg

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.
  2. Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin, gyllenbrun färg.

Servering

  1. Lägg upp glass, lösvispad grädde, jordgubbar, crumble och maränger fint. Häll över jordgubbssås och dekorera med citronmeliss.