Manti

Manti
Foto: TV4
Peter Norman
Peter Norman

Manti

18 ingredienser

1 h

Kokta degknyten som fylls med köttfärs och serveras med yoghurtsås och paprikasås.

Kes är torkad turkisk yoghurt.

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 1 kg vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 msk citronsaft
  • 3 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 3 dl vatten

Fyllning

  • 250 g köttfärs
  • 0,5 silverlök, finhackad
  • 1 kruka persilja, fint skuren
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk solrosolja

Paprikasås

  • 4 msk smör
  • 4 msk kes, pecorino eller parmesan
  • 2 msk valnötter, finhackade
  • 1,5 tsk turkiskt paprikapulver

yoghurtsås

  • 4 dl turkisk yoghurt, rumstempererad
  • 1 klyfta vitlök, mortlad
  • salt

Gör så här

Pastadeg

  1. Blanda alla ingredienser i en matberedare. Låt vila en halvtimme eller helst över natten.

Fyllning

  1. Blanda alla ingredienser till fyllningen.

Paprikasås

  1. Smält smöret med osten, valnötter och paprikapulver under omrörning, i 1-2 min.

Yoghurtsås

  1. Blanda ingredienserna till yoghurtsåsen och häll upp på ett uppläggningsfat.

Fyllda degknyten

  1. Kavla ut degen så den är 2-3 mm. Skär fyrkanter, ca 3 cm.
  2. Placera en halv tesked köttfärsfyllning på varje fyrkant. Vik samman till små paket.
  3. Koka i saltat vatten, ca 6-7 min. Låt mantin rinna av och fördela dem över yoghurten på uppläggningsfatet och ringla till sist över paprikasåsen.