Mannagrynsfisk med potatismos och romsås

Mannagrynsfisk med potatismos och romsås
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Mannagrynsfisk med potatismos och romsås

18 ingredienser

ca 1 h

Den veganska varianten på en riktig klassiker.

Min farmor var en hjälte när det kom till att panera fisk. Nu äter jag ingen fisk och inte är jag
någon hjälte heller, men den här mannagrynsfisken är värd någon form av pris. Det låter märkligt att göra ”fisk” på mannagryn, men du kommer att bli mäktigt överraskad. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vego hela dagen

Ingredienser

portioner

Mannagrynsfisk

  • 3 dl växtmjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl mannagryn
  • 1 citron, saften från
  • 1 dl dill, finhackad
  • 3 dl pankoströbröd
  • rapsolja, att steka i

potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl växtbaserad mjölk
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar

romsås

  • 2 dl crème fraîche vegansk (eller sojayoghurt)
  • 0,5 dl vegansk majonnäs
  • 2 msk dill, finhackad
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk röd tångkaviar

Gör så här

Mannagrynsfisk

  1. Tryck ner ett bakplåtspapper i stor ugnsform.
  2. Koka upp mjölk, vatten och salt i en kastrull. Pressa citronen. Vispa ner mannagryn och citronsaft i kastrullen. Fortsätt att vispa tills du har en tjock gröt. Ta kastrullen från plattan och rör ner den finhackade dillen. Sprid ut allt i ugnsformen. Ställ in i kylen och låt svalna.
  3. Häll ut pankoströbrödet på en tallrik. Skär mannagrynsfisken
  4. i mindre bitar och vänd i pankoströbrödet. Stek ”fiskarna” i rapsolja så att de blir härligt gyllenbruna på båda sidor.

Potatismos

  1. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Häll ner i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka potatisen mjuk. Känn efter med en gaffel.
  2. Häll bort vattnet med hjälp av ett durkslag. Mixa sönder potatisen med elvisp. Vispa ner smör, mjölk, salt och vitpeppar. Fortsätt att vispa tills du har ett fluffigt mos.

Romsås

  1. Rör ihop crème fraîche eller yoghurt, majonnäs och finhackad dill i en skål.
  2. Hacka rödlöken fint och rör ner även den tillsammans med tångkaviaren. Klart!