Mandelpotatissoppa med asiatiska kryddor och suring

0 röster
30 m
6-8

Varför inte börja surströmmingsskivan med en liten potatissoppa som avslutas med lite surströmming. Det kan låta konstigare än vad det är då man i asiatisk mat använder sig av diverse fermenterade fisksåser. Surströmming är lysande att använda i stället. /Malin

Visa mer
30 m
6-8

Du behöver

  • 1 msk neutral matolja
  • 3 gula lökar
  • 400 g mandelpotatis
  • 1 röd chili
  • 1 l grönsaksbuljong (ekologisk)
  • 1 citrongräs
  • 4-5 limeblad
  • 1 bit färsk ingefära (eller galangal)
  • 400 ml kokosmjölk
  • salt
  • 1-2 surströmmingar eller spad efter smak

Garnering

  • tärnad potatis, lätt kokt
  • små blomkålsbuketter
  • tunt skivad sticklök

Gör så här

  1. Skala och skär löken och potatis i grova bitar, dela chilin och skär bort kärnorna, skär ner i mindre bitar. Fräs i olja och slå på buljongen och låt koka upp.
  2. Krossa citrongräset med baksidan av en kniv. Försök hålla citrongräset helt så att det lätt går att lyfta upp ur soppan. Håll ingefäran hel så är den lätt att lyfta upp sedan. Lägg ned limeblad och ingefäran och låt sjuda till dess att potatisen är helt mjuk.
  3. Smaka försiktigt av med salt.
  4. Lyft upp ingefära, limeblad och citrongräs.
  5. Mixa soppan och smaka av med surströmming för sälta, syra och viss kropp i smaken.
16 augusti 2018

Laddar fler recept