I samarbete med ViktVäktarna

Mandel- och rabarberkaka

Mandel- och rabarberkaka
Foto: ViktVäktarna

Saftig mandelkaka med mjuk rabarber, syrlig apelsin och knapriga mandelspån, det perfekta fikabrödet.

SmartPoints/bit: 8

För att få fler smarta recept, bli medlem i ViktVäktarna. Klicka här!

Tips! Får du inte tag på rabarber kan du byta ut dem mot äpple. Pudra då gärna med lite kanel innan du vänder ner dem i smeten.

14 juni 2017
10

Du behöver

  • 250 g rabarber
  • 40 g socker
  • 1 apelsin
  • 100 g flytande margarin
  • 70 g socker
  • 3 ägg
  • 70 g mandelmjöl
  • 30 g vetemjöl
  • 30 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluftsugn 180 grader). Klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper.
  2. Skala och skär rabarber i bitar. Lägg ner tillsammans med socker och pressad apelsin i en kastrull och sjud på låg värme i 6-8 minuter tills rabarbern börjar mjukna. Ställ åt sidan för att svalna.
  3. Vispa ihop margarin och socker till en krämig smet. Tillsätt äggen ett i taget och vispa väl. Vänd ner mandelmjöl och vetemjöl.
  4. Ta upp rabarbern från kastrullen med en hålslev. Vänd ner bitarna i kaksmeten och häll smeten i formen. Strö mandelspån över och grädda i ugn 30 minuter tills kakan blir gyllenbrun.
  5. Låt svalna i formen. Ta upp kakan ur formen och skär den i bitar.
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från ViktVäktarna

Visa alla recept från ViktVäktarna