Mana'ish, arabiska pizzor

Mana'ish, arabiska pizzor
Foto: Lennart Weibull
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Mana'ish, arabiska pizzor

20 ingredienser

1 dygn

Mana’ish är Mellanösterns svar på pizza. Det som skiljer är toppingen. Za’atar med olivolja, lök som fått steka med sumak och paprika eller labneh. Något av det godaste jag vet är nybakade mana’ish till frukost med en kopp myntate. Den ska drypa av olivolja och det är svårt att hålla sig från att äta den även om den är för varm. /Nidal

Receptet är från kokboken Shakshuka, av Nidal Kersh

Tips! Zaatar är en kryddblandning på lika delar oregano, timjan, sumak, rostade sesamfrön och salt. Baharat är egentligen en kryddblandning man köper färdig i burk och den består av flera olika kryddor. Men det funkar lika bra med lite spiskummin bara.

Ingredienser

portioner10 - 12

Mana'ish grundrecept - 10–12 bottnar

  • 25 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl surdeg
  • 4 dl vatten, kallt
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl, till utbakning

Mana'ish ib basal - till 6-7 pizzor

  • 2 msk paprikapuré (eller tomatpuré)
  • 3 gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm baharat kryddblandning (eller spiskummin)
  • harissa (eller chili, efter smak)
  • olivolja, till stekning

Mana'ish ib zaatar - 6 pizzor

  • 1 dl za'atar
  • 0,5 dl olivolja
  • tomat
  • citron
  • 1 kruka mynta
  • olivolja, till stekning
  • salt

Mana'ish med labneh - 6 pizzor

  • 1 l yoghurt
  • avrinningsduk - eller kaffefilter och melittabryggare

Gör så här

Mana'ish grundrecept

  1. Rör ihop jäst och salt i en bunke. Tillsätt surdegen och vattnet. Blanda i nästan allt mjöl och arbeta degen smidig. Den kan vara lite kladdig men inte för lös. Täck med plastfolie så att fukten stannar kvar och låt degen jäsa i en bunke i kyl över natten.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Om din ugn inte klarar det, ha så hög temperatur som möjligt. Ta ut degen och knåda den smidig. Forma 10–12 bullar. Kavla ut rundlar, cirka 15 centimeter i diameter. Lägg en bakduk över och låt jäsa i cirka 30 minuter. Tryck sedan till degen lätt över hela botten med fingrarna så att de inte fluffar upp.

Mana'ish ib basal

  1. Skala och tärna löken. Stek den i lite olivolja och en nypa salt i en kastrull på låg värme. Saltet gör att löken blir klar snabbare. Rör runt försiktigt tills löken är genomskinlig men har sin konsistens kvar. Ta bort från värmen och tillsätt olivolja, paprikapuré, baharat och eventuellt lite harissa eller chili. Rör runt försiktigt tills det liknar pesto. Bred ut peston över brödet och stoppa in i ugnen. Baka av, helst på pizzasten eller på en het plåt, i cirka 5 minuter på 250 grader.

Mana'ish ib zaatar

  1. Rör ihop zaatar med olivoljan i en skål tills det liknar pesto. Bred över det utkavlade brödet.
  2. Baka av, helst på pizzasten eller på en het plåt, i cirka 5 minuter på 250 grader.
  3. Skiva tomaterna och plocka myntan. Ta ut brödet och pressa över lite citron. Toppa med tomaterna och myntabladen och njut, gärna med en kopp myntate.

Mana'ish med labneh

  1. Låt yoghurten rinna av i minst 8 timmar i kylen. Bred sedan på pizzorna innan de gräddas i cirka 5 minuter i ugnen på 250 grader.