Mammas chokladbiskvier

Mammas chokladbiskvier
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Mammas chokladbiskvier

13 ingredienser

ca 1 h

Chokladbiskvier med smak av whisky med sockerflarn.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Botten

  • 50 g hasselnötter
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 1 äggvita

Fyllning

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 2 äggulor
  • 1,2 msk kakao
  • 1-2 msk whisky

Sockerflarn

  • 30 g strösocker [0,5 dl]
  • 3 msk hasselnötter, hackade
  • flingsalt

Tempererad choklad

  • 100 g mörk choklad 50 %, hackad

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  3. Mixa nötterna i en matberedare, tillsätt socker och kardemumma.
  4. Vispa vitan hårt och vänd försiktigt ner nötblandningen.
  5. Klicka ut sex små bottnar och grädda mitt i ugnen cirka 8-10 minuter.

Fyllning

  1. Vispa smör och florsocker fluffigt. Blanda i äggulorna, kakaon och whiskyn.

Sockerflarn

  1. Smält socker och fördela det på ett bakplåtspapper, strö över hackade hasselnötter och lite flingsalt.

Tempererad choklad

  1. Hacka chokladen.
  2. Smält 1/3 av chokladen över ett vattenbad i en emaljskål till 48 grader.
  3. Ta från vattenbadet och blanda i resten av chokladen. Blanda väl till chokladen har en temperatur av 27 grader.
  4. Fördela fyllningen på botten av biskvierna med en kniv. Doppa i chokladen och sätt på en gång ett sockerflarn på toppen.