Ryggbiff à la Wedin

Ryggbiff à la Wedin
Foto: TV4

Ryggbiff à la Wedin

Av: Malin Wedin

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

2h

Rustik måltid med helstekt ryggbiff, portersås och timjan slungade färskpotatis. Serveras med en fräsch sallad av sommar primörer, svartvinbärsgelé samt inlagd gurka. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vin
Montepulciano d'Abruzzo

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Portersås

  • 8 schalottenlökar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl porter (öl)
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 msk svartvinbärsgelé
  • 10 enbär
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 köttbuljong
  • 2 msk soja

Ryggbiff

  • 1 kg ryggbiff
  • olivolja
  • flingsalt, svartpeppar, vitlökspulver

potatis

  • 1 kg färskpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 knippe färsk timjan
  • flingsalt

Gör så här

  1. Portersås: Vispa porter, grädde och mjöl i en kastrull. Låt koka upp under vispning. Skala, finhacka och fräs schalottenlök - lägg sedan över i såsen. Krossa enbär och timjan i mortel smaksätt sedan med övriga ingredienser.
  2. Ryggbiff: Salta och krydda en skärbräda rejält. Smörj in köttet i olivolja rulla sedan köttet i kryddorna. Sätt en stek termometer i köttet och stek i ugnen till 57 grader. Detta tar ca 1,5-2 timmar. Vänd gärna formen under gräddning för jämnare stekyta. Låt köttet vila 5-10 min innan servering
  3. Potatis: Skrubba potatisen koka sedan i lättsaltat vatten.
  4. När potatisen är klar så häll av vattnet och låt dom stå med lite hushållspapper under lock. ca 3-5 min. Hacka timjan, blanda med grovsalt och olja. Ringla sedan oljan över potatisen och servera genast.
  5. Servera med olika sorters sallad, vattenmelon, rödlök och fetaost. Svartvinbärsgelé och inlagd gurka