Kokt kalv i grön syrlig sås med rostade gotlandsmorötter och kål

Kokt kalv i grön syrlig sås med rostade gotlandsmorötter och kål
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Kokt kalv i grön syrlig sås med rostade gotlandsmorötter och kål

19 ingredienser

Kalven blir allra bäst i en tryckkokare, har du ingen går det givetvis bra ändå, det tar bara lite längre tid.

Har du ingen tryckkokare skall grytan sjuda i 1,5 - 2 timmar.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kalvbog, skuren i 5x5 cm bitar
  • 1 l vatten
  • 4 lagerblad
  • 12 kryddpepparkorn
  • 1,5 tsk vitpepparkorn
  • 15 g salt
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 rosmarinkvist
  • persilja
  • olivolja
  • 500 g betor och rötter (t ex morötter i olika färger, blomkål, palsternacka, rödbetor)
  • ca 1,5 dl grädde
  • 3 msk ättika
  • 3 msk strösocker
  • majsstärkelse
  • 30 g färsk spenat
  • 0,5 dl persilja och dill
  • 2 tsk rosmarin, hackad

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med kryddorna i. Skär löken och de två morötterna i lika stora bitar och låt dem koka med.
  2. Skär köttet i grytbitar, ca 5 x 5 cm. Lägg ner köttet när vätskan kokat upp. Låt vattnet koka upp igen och ta sedan bort skummet som bildats på ytan.
  3. Sätt på locket på tryckkokaren och låt grytan bygga upp tryck. Låt sedan koka under tryck i tio minuter.
  4. Ta bort tryckkokaren från spisen och släpp ut trycket innan du öppnar.
  5. Skala och skär betorna, morötterna samt palsternackan. Lägg det i en ugnssäkerform, salta, peppra och ringla lite olivolja över. Rosta sedan i ugnen, 200 grader i ca 15 minuter.
  6. Lyft ur köttet ur tryckkokaren och håll det varmt.
  7. Sila buljongen och koka upp den igen. Tillsätt grädde, smaka av med ättika och socker.
  8. Red såsen lätt med majsstärkelse.
  9. Mixa ned spenat och örter.
  10. Lägg ner köttet i såsen och låt det bli varmt.
  11. Servera tillsammans med de rostade grönsakerna.
  12. Smaklig måltid!