Mustig höstgryta
Mustig höstgryta
16 ingredienser
Mustig höstgryta av skinkstek med kummin och rödlök med pumpapuré.
Ingredienser
Gryta
- 600 g skinkstek
- 4 rödlökar
- 4 klyftor vitlök
- 4 msk paprikapulver
- 1 msk kummin, hel (eller grovt stött)
- 3 msk matolja
- 1 msk timjan
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1,5 msk salt
- olivolja
- 1 citron, saften och skalet
Pumpapuré
- 1 kg pumpa (ex muskat eller hokkaido)
- 2 klyftor vitlök
- chiliflakes
- 2 msk rapsolja
- 3 msk crème fraîche
Gör så här
Gryt
- Skär köttet i strimlor och lägg i en bunke.
- Skala och skiva löken tunt och lägg i en separat bunke.
- Hacka vitlöken fint.
- Fördela alla kryddor över kött och lök.
- Massera in kryddor, salt, olja, citronsaft och citronrasp.
- Ringla lite olivolja i en tjockbottnad kastrull.
- Lägg i löken och sedan köttet ovanpå löken.
- Blanda inte runt utan låt köttet ligga på en lökbädd.
- Sätt på ett tättslutande lock och sätt på medium värme.
- Låt grytan få ett sakta uppkok och sänk sedan värmen.
- Låt grytan puttra i ca 60 minuter.
- Späd eventuellt med lite vatten.
- Smaka av när köttet är mört.
Puré
- Värm ugnen till 175 grader.
- Dela pumpan på mitten och skär bort skal och kärna ur den.
- Skär i bitar.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Smörj lätt med olja och lägg pumpabitarna på plåten med grovt hackad vitlök och chili.
- Baka i ugnen i ca 45 minuter tills pumpan är mjuk.
- Mixa pumpaköttet i omgångar i en mixer tills det blir slätt.
- En del pumpor kan vara lite vattniga, pressa i så fall ut en del av vattnet genom en silduk.
- Rör ut det mixade pumpaköttet i en kastrull med en klick crème fraiche.
- Krydda med salt och peppar.