Mustig höstgryta

Malin Söderström

Mustig höstgryta

16 ingredienser

Mustig höstgryta av skinkstek med kummin och rödlök med pumpapuré.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 600 g skinkstek
  • 4 rödlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk paprikapulver
  • 1 msk kummin, hel (eller grovt stött)
  • 3 msk matolja
  • 1 msk timjan
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1,5 msk salt
  • olivolja
  • 1 citron, saften och skalet

Pumpapuré

  • 1 kg pumpa (ex muskat eller hokkaido)
  • 2 klyftor vitlök
  • chiliflakes
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk crème fraîche

Gör så här

Gryt

  1. Skär köttet i strimlor och lägg i en bunke.
  2. Skala och skiva löken tunt och lägg i en separat bunke.
  3. Hacka vitlöken fint.
  4. Fördela alla kryddor över kött och lök.
  5. Massera in kryddor, salt, olja, citronsaft och citronrasp.
  6. Ringla lite olivolja i en tjockbottnad kastrull.
  7. Lägg i löken och sedan köttet ovanpå löken.
  8. Blanda inte runt utan låt köttet ligga på en lökbädd.
  9. Sätt på ett tättslutande lock och sätt på medium värme.
  10. Låt grytan få ett sakta uppkok och sänk sedan värmen.
  11. Låt grytan puttra i ca 60 minuter.
  12. Späd eventuellt med lite vatten.
  13. Smaka av när köttet är mört.

Puré

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Dela pumpan på mitten och skär bort skal och kärna ur den.
  3. Skär i bitar.
  4. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
  5. Smörj lätt med olja och lägg pumpabitarna på plåten med grovt hackad vitlök och chili.
  6. Baka i ugnen i ca 45 minuter tills pumpan är mjuk.
  7. Mixa pumpaköttet i omgångar i en mixer tills det blir slätt.
  8. En del pumpor kan vara lite vattniga, pressa i så fall ut en del av vattnet genom en silduk.
  9. Rör ut det mixade pumpaköttet i en kastrull med en klick crème fraiche.
  10. Krydda med salt och peppar.