Boeuf Skeppsholmen

Boeuf Skeppsholmen
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Boeuf Skeppsholmen

15 ingredienser

En gryta som behöver ett par timmar på sig. Men det är den värd. Servera gärna med en potatispuré med rotselleri eller palsternacka.

Bengt Frithiofssons vintips: Voss Estate Pinot noir, artnr. 98221.

Ingredienser

  • 1 kg högrev hel i bit
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 6 dl rött vin
  • 4 dl köttfond (helst egenkokt men annars koncentrerad)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 kvist timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök
  • 20 steklökar
  • 300 g champinjoner (små)
  • ca 600 g enrisrökt sidfläsk

Gör så här

  1. Torka av köttet, bryn det hela köttet runt om och lägg i en rymlig gryta.
  2. Skala morötterna och dela i mitten. Skala löken och dela i mitten. Bryn grönsakerna med vitlöksklyftorna och tomatpurén, lägg över i grytan. Salta och peppra.
  3. Häll på vin och buljong så att det täcker. Lägg ned timjan och lagerblad. Koka upp grytan under omrörning.
  4. Låt grytan sakta puttra tills köttet är mört. Det tar närmare 3 timmar.
  5. Skala under tiden smålökarna. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten.
  6. Låt lökarna torka och fräs dem sedan i smör.
  7. Häll på en skvätt av rödvinsfonden och koka lökarna mjuka.
  8. Dela champinjonerna om de är stora.
  9. Fräs svampen torr i stekpanna, tillsätt sedan en liten smörklick och bryn svampen.
  10. Skåra svålen på sidfläsket och stek svålen i torr panna.
  11. Lägg ned den hela biten i grytan och låt det koka med i ca 40 minuter.
  12. Lyft upp fläsket och köttet när det är klart.
  13. Sila av spadet och tvätta ur kastrullen.
  14. Koka ned buljongen lite och red av med mjöl eller maizena utrört i kall vätska.
  15. Smaka av rödvinsgrunden, rör gärna ned en liten klick smör innan servering.
  16. Skär kött och bacon i portionsbitar och låt dem bli varma i såsen.
  17. Servera grytan med svamp och lökar nedvänt.
  18. Gott att servera till är potatispuré. Gärna med rotselleri eller palsternacka.