Den här soppan blir otroligt len och mild, och svamp- och ostbrödet är en riktig snackis! Gör soppan medan brödet jäser och är i ugnen så går det snabbare.
Gör först svamp- och ostbrödet: Sätt ugnen på 200 grader. Smula ned jästen i en bunke och slå på det ljumma vattnet och oljan, rör ut jästen. Finfördela svampen mellan fingrarna eller hacka svampen mycket fint och rör ner i bunken.
Rör ner lite av mjölet med saltet och arbeta sedan in resterande mjöl. Arbeta degen 10 minuter (om den arbetas för hand). Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 45 minuter.
Slå ut degen på en oljad och saltad plåt och platta ut till ett 2 centimeter tjockt bröd på plåten. Skär osten i bitar och tryck ned i brödet.
Låt degen jäsa 30 minuter på plåten. Ställ in i ugnen och baka cirka 20 minuter. Låt svalna lite och skär i bitar.
Gör soppan: Skala och finhacka löken och värm upp svampbuljongen (den behöver inte koka). Smula sönder svampen i handen och slå sedan över svampbuljongen. Låt svampen svälla i cirka 10 minuter.
Slå av vätskan från svampen i en bunke (vätskan skall användas senare). Krama överflödig vätska ur svampen.
Fräs lök och svamp i en kastrull i smöret, slå på vitt vin och låt det dunsta in. Späd på med svampbuljongen och lägg i rosmarinkvisten, låt koka ihop i 10 minuter.
Späd med grädden och smaka av med salt och vitpeppar från kvarn. Låt koka upp och red med maizena till simmig konsistens. Mixa sedan soppan slät i blender eller med stavmixer.
Servera i soppkopp med svamp- och ostbrödet.
Tips: Sila av eller lyft upp svampen med en hålslev innan soppan mixas skummig med en stavmixer. Bottna soppkopparna med svampen och slå den heta soppan över.