Skeppsbröd

Skeppsbröd
Foto: TV4

Underbara bröd toppade med ost och grönsaker.

15 februari 2010

Du behöver

Deg

  • 8,5 dl iskallt vatten
  • 50 g jäst
  • 8 msk olja
  • 1 msk havssalt
  • 1 l mjöl, gärna vetemjöl special + extra till utbakning

Topping

  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g blå get, blåmögelost av get eller annan favorit
  • Tunt hyvlade rotsaker, morötter, betor, fänkål, blomkål
  • Färsk spenat och ruccola
  • god olivolja
  • svartpeppar
  • havssalt

Gör så här

  1. Häll vattnet i en rostfri bunke, tillsätt jäst och oljan. Vispa ihop allt.
  2. Tillsätt saltet.
  3. Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
  4. Låt degen jäsa i 1-1 1/2 timme i en stor degbunke.
  5. Ta upp degen, dela och forma den till 5 stora bollar à ca 200 g.
  6. Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.
  7. Kalva ut degen, gärna oregelbundet.
  8. Bred ett tunt lager crème fraiche på botten, smula över osten och strö över grönsakerna.
  9. Baka i het ugn, gärna på baksten, tills brödet är klart, det tar ca 5-8 minuter.
  10. Ta ut brödet och ringla över olivolja, strö över peppar, salt och spenat.
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från Malin Söderström

Visa alla recept från Malin Söderström

Fler från Nyhetsmorgon

Visa alla recept från Nyhetsmorgon