Söndagsdessert

Söndagsdessert
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Söndagsdessert

11 ingredienser

En söndagsdessert bestående av inkokt frukt med konjaksgrädde. Låt frukten svalna i en fin burk och du har en härlig present.

Servera gärna med hembakta skorpor.

Bengt Frithiofssons dryckestips: Rum plantation, artnr. 10233.

Ingredienser

  • 5-6 fasta päron
  • 8 dl rörsocker
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 1 citron, skal och saft
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 2 kardemummakapslar
  • 150 g torkad frukt (t ex gula russin, aprikoser, tranbär)

Till servering

  • vispgrädde
  • cognac (eller rom)

Gör så här

  1. Börja med att göra i ordning koket. Blanda socker, vin, vatten och kryddor i en hög tjockbottnad kastrull och koka upp.
  2. Skala päronen och dela i klyftor, tag bort kärnhuset.
  3. Lägg i päronen i koklaget och sjud dem försiktigt i lagen tills de är lagom mjuka ca 10 minuter (det beror på hur hårda päron man valt). Tänk på att frukterna mjuknar ytterligare i den avsvalnande lagen, så ta av kastrullen från värmen när päronen är lite hårdare än önskat.
  4. Lägg ner de torkade frukterna när kastrullen tas från värmen och låt dem ligga i den svalnande i lagen.
  5. Tillsätt den urpressade citronsaften.
  6. Ställ frukten kallt när den svalnat, i en tätslutande burk.
  7. Gott att servera till är lättvispad grädde som spetsats med lite konjak eller rom.