Majsbröd

Marcus Samuelsson

Majsbröd

13 ingredienser

Det här brödet är ett av kärnrecepten på Red Rooster. Vi har till och med en person som bakar allt vårt majsbröd, Charles Webb, f.d. dansade på Alvin Ailey, är mannen som ruvar på våra hemligheter. Jag  visste från början hur jag ville att brödet skulle smaka, men vi fortsätter att meka med och ändra receptet. Den här versionen är väldigt saftig, nästan som vaniljkräm i konsistensen. Brödet håller i 4 dagar, men skiva gärna upp det, paketera och frys in. /Marcus

Ingredienser

  • 140 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 180 g grovt gult majsmjöl (polenta) [2,5 dl]
  • 100 g strösocker [1 dl]
  • 2,25 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk aleppo peppar
  • 1,5 tsk grovt havssalt
  • 4,5 dl gräddfil
  • 3,5 dl filmjölk
  • 2 ägg (stora)
  • 1 äggula
  • 2 msk osaltat smör, smält och avsvalnat
  • 120 g majskorn (färska eller upptinade)
  • olja, till formen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 160 grader. Spreja en brödform, 23x12 cm, med oljesprej.
  2. Vispa ihop mjöl, majsmjöl, strösocker, bakpulver, aleppo-peppar och salt i en bunke.
  3. Vispa ihop gräddfil, filmjölk, ägg, äggula och smält smör till en slät smet i en annan bunke.
  4. Häll filblandningen i mjölet och rör om tills allt har blandats. Vänd ner majskornen.
  5. Skrapa ner smeten i brödformen och släta till ytan. Grädda tills brödet har fått fin färg, släpper från formens kanter och provstickan är torr när du drar ut den ur brödet. Det tar ungefär 60 minuter.
  6. Låt svalna på galler i 20 minuter. Dra en kniv längs formens kanter för att lossa brödet och stjälp upp det på en skärbräda. Du kan skära brödet nu - skivorna blir inte snygga - eller låta svalna helt.