Brända mandlar och pistagenötter

Brända mandlar och pistagenötter
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Brända mandlar och pistagenötter

5 ingredienser

30 min

Mycket goda drinktilltugg som doftar underbart.

Ingredienser

  • 200 g sötmandel (eller pistagemandel)
  • 100 g strösocker
  • 60 g vatten
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 tsk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Strö ut mandlarna i en form och Rosta mandeln i varm ugn cirka 10 minuter tills de är gyllenbruna.
  2. Koka upp socker, vatten och vaniljstången i en kastrull cirka 10 minuter, till 120 grader. Använd gärna en termometer för att kontrollera.
  3. Tillsätt de varma mandlarna och rör tills sockret dör (alltså vitnar och blir klumpigt). Fortsätt röra så kommer smöret att smälta igen.
  4. När allt socker är smält igen och mandlarna gyllenbruna ska smöret tillsättas. Blanda ut det väl och lägg sedan ut mandlarna direkt på ett oljad plåt. Plocka isär dem medan de fortfarande är varma.
  5. Servera som dom är eller rulla dem tunt i smält choklad.