Ostsufflé

Ostsufflé
Foto: Fredrik sandin carlsson
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Ostsufflé

10 ingredienser

30 min

En härlig suffle att servera till kokta grönsaker. Fungerar både som huvudrätt för 4 personer eller som förrätt för 8 personer.

Ingredienser

portioner
  • 20 g smör
  • 30 g vetemjöl
  • 125 g mjölk
  • 40 g ost
  • 3 äggulor
  • 0,25 dl calvados
  • 2 tsk salt
  • 2 g vitpeppar
  • 3 äggvitor
  • 1 tsk citron, saft

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Smält smöret i en panna.
  3. Häll i mjöl och gör en bottenredning, rör om ordentligt.
  4. Värm på mjölken och slå den över smeten.
  5. Koka så smeten börjar släppa från kanterna. Tag kastrullen från spisen.
  6. Tillsätt ost och rör tills den smälter.
  7. Tillsätt äggulor, calvados och krydda med salt och peppar. Krydda lite mer än vanligt, eftersom äggvitan i marängen späder ut smaken (prova gärna med lite muskot i också).
  8. Vispa äggvita och citronsaft till en maräng. Blanda en tredjedel av marängen i den varma ostmassan först och vänd sedan ned resten av marängen.
  9. Bakas i smorda formar i cirka 8 minuter. Servera direkt.