Lammracks med rosmarin

Lammracks med rosmarin
Foto: TV4

Lammracks med rosmarin

Av: Magnus - Växjö

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

Serveras på en bädd av honungsglaserad kål & matvete.

Dryck
Till varmrätten passar 22409 I Castei Ripasso ett smakrikt och robust vin som verkligen kommer att ackompanjera det rosmarinkryddade lammet. Den lilla angenäma sötman i vinet kommer att harmonisera med den honungsglacerade kålen.

Magnus recept
Taffel
Päronhalvor kokta i glögg

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g lammrack
  • 2 msk smör
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 vitkål (litet)
  • 0,5-1 dl honung
  • 2 dl matvete
  • 0,25 buljongtärning
  • salt

Gör så här

  1. Dela kålhuvudet och rensa bort det vita hårda i mitten.
  2. Hacka kålen i ca 1,5x3 cm stora bitar och skölj dem väl.
  3. Stek sedan kålen i omgångar ca 5 min i smör.
  4. Sprid ut kålen i en långpanna med några smörklickar.
  5. Sätt kålen i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30-40 min. Kålen ska ha kvar lite tuggmotstånd när det är klart.
  6. Häll upp kålen i en gryta och ställ undan så länge.
  7. Bryn lammracket i smöret så att det får färg runtom.
  8. Skala och krossa under tiden vitlöken.
  9. Lägg upp lammracken i en långpanna med några smörklickar i.
  10. Hacka rosmarinen.
  11. Gnid in lammracken i vitlöken och rosmarinen.
  12. Stick små springor i lammet med en vass kniv och peta in små bitar av vitlök i köttet.
  13. Pressa ur två citronhalvor över lammracken och strössla över en nypa salt.
  14. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek lammracken i ugnen på 175 grader i ca 20 min eller tills termometern visar 60 grader. Vill du ha köttet genomstekt väntar du till 70 grader.
  15. Tag ut lammracken och vira in i folie och låt köttet vila i 10 min.
  16. När lammracken har varit i ugnen 5-10 min sätter du på matveten.
  17. Mät upp vatten efter anvisningarna på paketet. Smaksätt med en kvarts buljongtärning.
  18. När lammracken vilar tillsätter du honungen i kålen och smakar av med salt.
  19. Värm upp kålen i grytan.
  20. Häll upp matveten och kålen i var sin ände i en stor skål. Skär upp racken till ”klubbor” med en vass kniv. Lägg lammracken över bädden av vete och kål.