Lyxkrogsburgare med tryffelmajo, bacon, soltorkad tomat och saltgurka

Lyxkrogsburgare med tryffelmajo, bacon, soltorkad tomat och saltgurka
Foto: Eva Hildén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Lyxkrogsburgare med tryffelmajo, bacon, soltorkad tomat och saltgurka

Av: Lena Söderström

Från: Hamburgare och texmex

16 ingredienser

30 m

”Gillar du att äta hamburgare på restaurang? Hemligheten bakom lyxkrogsburgare är en fin färsblandning på olika styckdelar, som du enkelt kan göra också i hemmaköket. Mal köttet själv i köttkvarn eller be din kötthandlare fixa det åt dig. Följ bara receptets proportioner på högrev, entrecote och fläsk!”/Lena Söderström

Receptet är ur boken Hamburgare och texmex, Semic.

Ingredienser

portioner
  • 600 g högrev (eller välputsad märgpipa)
  • 1 skiva entrecôte, 200 g
  • 1 skiva rökt svålfri sidfläsk (eller salt svålfri sidfläsk)

Tillbehör

  • 4 skivor bacon
  • salt
  • peppar
  • barbequesås
  • 4-8 skivor hamburgerost
  • hamburgerbröd
  • majonnäs
  • tryffelolja
  • salladsblad
  • soltorkade tomater i olja
  • rödlöksringar
  • saltgurka
  • pommes frites

Gör så här

  1. Skär högreven i bitar. Tärna entrecoten. Skär fläsket i tärningar.
  2. Mal köttet genom köttkvarnen två gånger, först genom grov skiva, sedan genom en fin skiva. Blanda ihop försiktigt. Dela färsen i fyra delar och forma till 4 tjocka biffar (eller 8 tunna).
  3. Grilla biffarna 4–8 minuter på varje sida, låt baconet steka med de sista 5 minuterna. Salta, peppra och pensla biffarna med BBQ-sås, lägg på ostskivorna och låt biffarna vila ca 3 minuter.
  4. Dela och grilla brödet under tiden.
  5. Lägg biffarna mellan bröd med majonnäs smaksatt med några droppar tryffelolja, sallatsblad, bacon, marinerade soltorkade tomater och rödlöksringar. Servera saltgurka och pommes frites vid sidan av 4 hamburgare.