Lyxiga Wallenbergare

Lyxiga Wallenbergare
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lyxiga Wallenbergare

11 ingredienser

Svensk husmanskost i lyxdivisionen. Vissa källor anger att receptet bör innehålla 15–20 procent kalvbräss. Vi håller oss dock till ren kalvfärs. Traditionella tillbehör är rårörda lingon, potatismos och gröna små ärter.

Ingredienser

portioner
  • 250 g kalvinnanlår (malet till färs)
  • salt
  • 3 äggulor
  • 2 dl vispgrädde, iskall
  • 1 tsk épice riche (fyra kryddor)
  • vitpeppar
  • ströbröd
  • smör

Till servering:

  • rårörda lingon
  • potatismos
  • gröna ärtor (små)

Gör så här

  1. Be om hjälp i köttdisken att mala kalvköttet eller mal det själv på fina skivan i köttkvarnen, helst 3 gånger. Du kan annars köra i mixer till en mycket fin och slät färs. Ställ färsen i kylen.
  2. När färsen är riktigt kall blandar du i äggulorna och tillsätter den iskalla grädden, lite i taget under omrörning. Krydda färsen med salt, lite épice riche och peppar från kvarn.
  3. Forma färsen till stora rundlar högst 1 cm höga och vänd dem i ströbröd. Stek wallenbergarna i smör och lägg upp på tallrikar eller uppläggningsfat och häll brynt smör över.