Lyxig glögg med saffranssockrad kant

Kockens Lyxig glögg med saffranssockrad kant
Foto: Jönsson Bilder

Lyxig glögg med saffranssockrad kant

10 ingredienser

Enkel och snabb vitvinsglögg med en lyxig kant av saffranssocker. Den här glöggen kommer garanterat att imponera på julfesten eller glöggminglet.

Ingredienser

portioner dl

Glögg

  • 75 cl torrt vitt vin (med eller utan alkohol)
  • 1 förp Kockens glöggkryddor [25 g]
  • 1 dl vatten
  • 0,75 dl strösocker

Saffranssocker

  • 0,5 g Kockens saffran
  • 0,5 msk cognac
  • 2 dl strösocker

Servering

  • 1 äggvita
  • 2 klementiner
  • Kockens kanelstång, som garnering

Gör så här

  1. Blanda glöggkryddor, vatten och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och koka samman i någon minut. Häll över glöggessensen tillsammans med vinet i en kastrull eller rostfri skål. Låt stå och dra en stund. Ju längre det står desto mer kryddsmak blir det. Sila av kryddorna.
  2. Mortla saffran och lös upp i konjak. Blanda med socker i en påse och gnid med händerna utanpå påsen tills det blir en jämn gul färg. Häll upp på en bricka i ett tunt lager för att torka. Rör runt och finfördela då och då. Sockret kan sedan förvaras i påse och användas vid många tillfällen.
  3. Doppa kanten på glasen i äggvita och sedan i saffranssockret. Låt stå och torka (kan förberedas i lång tid innan servering).
  4. Servera med en skiva klementin och en kanelstång i glasen.
  5. Glöggen kan serveras både varm eller kall.