Lussebullsmacarons med marängsmörkräm

Lussebullsmacarons med marängsmörkräm
Andrea Brändström
Andrea Brändström

Lussebullsmacarons med marängsmörkräm

13 ingredienser

Saffransmacarons formade som lussekatter, fyllda med marängsmörkräm på vit choklad! Kul att baka och riktigt imponerande lussefika.

Ingredienser

Macarons

  • 110 g mandelmjöl, siktat
  • 140 g florsocker
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 90 g äggvita [3 st]
  • 45 g strösocker
  • 60 g florsocker
  • gul hushållsfärg (eller pastafärg)

Marängsmörkräm

  • 75 g äggvita
  • 110 g strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g osaltat smör, rumstempererat
  • 100 g vit bakchoklad

Gör så här

  1. Sikta mandelmjöl och mät upp 110 gram. Sikta ned 140 g florsocker och blanda. Sikta sedan blandningen en gång till och blanda i saffran.
  2. Mät upp äggvita i en rostfri, ren bunke. Vispa till ett vitt skum och häll sedan försiktigt i strösockret under vispning.
  3. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa till ett fast skum, ungefär 2 minuter.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna, lite i taget. När alla torra ingredienser blandats ner tillsätter du lite gul färg så macaronsen blir härligt gula.
  5. Blanda smeten tills den får en något rinnig konstistens, den ska flyta ut något i bunken. Häll sedan smeten i en spritspåse med en rund tyll.
  6. Spritsa lussekatter på bakplåtspappersklädd plåt, tänk att du skriver ett S på plåten. För att macaronsen ska passa ihop behöver du spritsa varannan macaron från varsitt håll. Det går lika bra att göra runda macarons.
  7. Slå några slag under plåten för att få ut luften ur macaronsen. Låt vila på plåten i ca 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 150 grader. Har du varmluft kan du grädda båda plåtarna samtidigt, annars grädda en plåt i taget.
  9. Grädda i ca 16 minuter och låt sedan macaronsen svalna innan de lossas från pappret.
  10. Hacka chokladen till marängsmörkrämen och smält försiktigt över vattenbad eller i micro. Låt svalna.
  11. Blanda äggvita, strösocker, salt och vaniljsocker i en rostfri bunke. Värm upp över vattenbad till 60-65 grader, rör om då och då.
  12. Vispa sedan till en rumstempererad maräng, vit och fast. Detta tar ca 10 minuter så använd gärna köksassistent!
  13. Sänk hastigheten på vispen och klicka sedan i det rumsvarma smöret lite i taget till det blir en jämn kräm. Ju längre du vispar desto vitare blir krämen.
  14. Tillsätt sedan den svala, smälta chokladen under fortsatt vispning. Skrapa under tiden ner kräm och choklad från kanterna så det blir en jämn smet.
  15. Fyll en spritspåse med krämen och spritsa ut lagom mycket på dina macarons. Sätt på ett lock och njut!