Höstgryta med brown ale och plommon

ca 2h
4

God köttgryta på på högrev, märgpipa, bog eller innanlår som skärs i grytbitar och kokas länge med öl och timjan och som innehåller rotfrukter och plommon. 

9 november 2013
ca 2h
4

Du behöver

  • 700 g nötkött (t.ex. högrev, märgpipa, bog eller innanlår)
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk muscovadosocker
  • 50 cl brown ale
  • 0,5 dl koncentrerad kavfond + 8 dl vatten
  • 10 plommon, torkade eller färska
  • 15 cm purjolök
  • 4 dl blandade rotfrukter, hackade
  • 2 lagerblad
  • maizena till redning
  • 1 msk japansk soja
  • salt och nymald svartpeppar
  • 800 g potatis, nykokt, till servering
  • 0,5 dl persilja, hackad till garnering

Gör så här

  1. Skär köttet i grytbitar. Hacka löken grovt.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och bryn köttet runt om. Tillsätt timjan, lök och socker och bryn i ytterligare 1 minut.
  3. Häll i öl, vatten och kalvfond. Låt koka under lock i cirka 1 timme. Tillsätt eventuellt mer vatten om vätskan dunstar. Skumma av då och då.
  4. Kärna ur och dela plommonen. Hacka purjoloken grovt.
  5. Tillsätt plommon, purjolök, rotfrukter och lagerblad i grytan och koka i ytterligare 30 minuter tills köttet känns mört och går att dra isär.
  6. Red av grytan med maizena och smaka av med soja, salt och svartpeppar. Låt sjuda i cirka 5 minuter.
  7. Servera grytan tillsammans med kokt potatis och garnera med hackad persilja.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept

Fler från Louise Johansson

Visa alla recept från Louise Johansson

Fler från Nyhetsmorgon

Visa alla recept från Nyhetsmorgon