Smörstekt lubb med grönsaksbakelse

Smörstekt lubb med grönsaksbakelse
Foto: Björn Tesch
Louise Johansson profilbild
Louise Johansson profilbild

Smörstekt lubb med grönsaksbakelse

71

13 steg att laga

19 ingredienser

50 min

Lubb är en typ av torsk som har en mer ”köttig” karaktär. Här har jag smörstekt den i riktigt smör och serverar med en grönsaksbakelse bestående av zucchini, bondbönor och min favoritost – getost. Fräscht och färgstarkt blir det med den supergröna örtoljan till.

Servera med ett gott och passande glas vin! /Louise

Se fler recept av

Louise Johansson


Ingredienser

portioner4 portioner
  • 700 g lubbfilé skuren i à 170 g/portion
  • 1 msk matolja + 2 msk smör till stekning
  • 8 plommoncocktailtomater, halverade
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Grönsaksbakelse

  • 2 zucchini
  • 1,5 dl bondbönor, urplockade från skidorna
  • 65 g babyspenat
  • 150 g getost
  • 4 tsk honung
  • 2 msk matolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Örtolja

  • 1 dl olivolja
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 dl persilja, hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Fisk
    Salta och peppra fiskfiléerna.
  2. Hetta upp en stekpanna med matolja och smör och stek fisken gyllene på medelvärme i ca 4 minuter på varje sida. (Ös gärna smöret över fisken under tiden som du steker).
  3. Lägg i plommoncocktailtomaterna precis på slutet.
  4. Grönsaksbakelse
    Plocka bondbönorna ur skidorna och koka i lättsaltat vatten ca 3 minuter, spola under kallt vatten tills de är svala.
  5. Plocka försiktigt av det vita höljet runt de gröna bönorna.
  6. Skär en av zucchinin på längden på mandolin eller för hand i tunna remsor.
  7. Grilla eller stek remsorna på hög värme tills de får grillränder eller är gyllene.
  8. Sätt ugnen på 225 grader. Kläd fyra stansringar eller t ex en muffinsplåt på insidan med zucchiniremsor.
  9. Tärna den andra zucchinin i 1 centimeters kuber och fräs i matolja tills de börjar bli gyllene.
  10. Tillsätt bondbönor och babyspenat, salta och peppra. Rör i getosten och blanda.
  11. Fyll zucchiniformarna med zucchini- och getostfyllningen och toppa varje med en klick honung. Gratinera i 5 minuter tills bakelserna får fin färg.
  12. Örtolja
    Mixa alla ingredienser tills färgen är riktigt grön, smaka av med salt och peppar.
  13. Uppläggning
    Lägg grönsaksbakelsen i mitten på en djup tallrik. Lägg fisken ovanpå och ringa örtolja runt om. Garnera med tomaterna och ev. körvel eller annan ört.