Helstekt oxfilé med murkelsås

Helstekt oxfilé med murkelsås
Foto: TV4

Helstekt oxfilé med murkelsås

Av: Lottie - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

2h

Denna helstekta oxfilé med murkelsås serveras med kulpotatis, kokt sparris och hemlagad portvinsgelé.

Lottie bjöd även på
Krämig hummersoppa
Punschglass med grädde

Vintips
Inurrieta Norte, art.nr. 2028, 79 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • 3-4 msk smör, till stekning
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Tillbehör

  • ca 5 potatisar
  • 1 förp grön sparris [330 g]

Murkelsås

  • 300 g toppmurklor ((konserverade, netto 200 g, ca 2 burkar, alt 40-50 g torkade))
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl spad från murklorna
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5-1 tsk salt ((torkade murklor kräver mer än konserverade))
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm paprikapulver
  • 3-4 dl mjölk

Portvinsgelé

  • 1,25 gelatinblad
  • 4 tsk strösocker
  • 40 ml portvin
  • 20 ml sherry
  • 40 ml vatten

Gör så här

Murkelsås

  1. Låt de torkade murklorna ligga i blöt ca en timme.
  2. Koka dem sedan mjuka i ca 5 dl vatten, det tar ca 10-15 minuter.
  3. Sila av vattnet och spara det.
  4. Hacka de avrunna murklorna.
  5. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  6. Fräs murklorna i smöret och låt det steka in i svampen.
  7. Pudra över mjölet.
  8. Häll över murkelspadet och grädden.
  9. Krydda med salt, paprikapulver och svartpeppar.
  10. Låt såsen koka på lägsta värme under omröring.
  11. Späd med mjölken under tiden, när såsen tjocknar till. Efter ca 1.5-2 timmar är såsen klar.
  12. Smaka av, behövs ytterligare kryddning?

Portvinsgelé

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 15 minuter så de mjuknar.
  2. Blanda vatten och strösocker och upphetta det i mikrovågsugnen.
  3. Blanda i portvin och sherry. Rör om.
  4. Sätt in i kylen och när det börjar tjockna, häll blandningen i formar.

Potatis

  1. Potatisen skalas och formas till kulor, ca 2 cm i diameter. 5 kulor per person är lagom.
  2. Kokas i saltat vatten ca 9 minuter.

Oxfilé

  1. Putsa filén om det behövs.
  2. Strö över salt och svartpeppar och bryn med smör i en stekpanna.
  3. Sätt sedan in köttet i 175 grader i ugnen till ca 63 gradig i innertemperatur för medium.
  4. Servera med kokt sparris.