Punschglass med grädde cocktailbär

Punschglass med grädde cocktailbär
Foto: TV4

Punschglass med grädde cocktailbär

Av: Lottie - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

En hemgjord punschrussinglass med chokladbitar, toppad med grädde och maraschino cherry. Var ute i god tid, glassen behöver ett par dygn i kyl och frys.

Lottie bjöd även på

Krämig hummersoppa

Helstekt oxfilé med murkelsås

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

vaniljglass

  • 4 äggulor
  • 100 g strösocker
  • 4 dl mjölk
  • 0,75 vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde (vispas ej)

Punchglass med russin

  • 7 dl vaniljglass, hemgjord
  • 0,75-1 dl punsch
  • 100 g russin, kärnfria
  • 45 g sötmandel, skållad, skalad och hackad
  • 90 g mörk choklad, hackad

Till servering

  • 1,5 dl vispgrädde, vispad
  • Maraschinokörsbär
  • ev Mörk choklad
  • 4 formar (diameter 7 cm, höjd 4 cm)

Gör så här

Förberedelser minst tre dygn innan, vaniljglass

  1. Vispa äggulor och socker poröst.
  2. Koka upp mjölken och 0.75 dl vispgrädde tillsammans med urskrapad vaniljstång (frön och skal), på svag värme.
  3. Tag upp vaniljstången och häll sedan under omröring den kokande mjölkblandningen i äggsmeten.
  4. Blanda tillsammans med resterande vispgrädde.
  5. När det är väl omrört, häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm på svag värme i två minuter under omrörning. Det får inte koka!
  6. Vispas kall i vattenbad.
  7. Smeten förvaras i kylskåp över natten.

Efter ett dygn i kylskåp, vaniljglass

  1. Vispa smeten 2-3 minuter innan den hälls i glassmaskinen.
  2. Kör glassmaskinen 30-40 minuter eller tills glassen har lagom tjock konsistens.
  3. Ställ in glassen i frysen tills den ska användas.

Förberedelser två dygn innan, punschrussin

Lägg russinen i en burk med tättslutande lock.

  1. Slå över punschen och sätt på locket.
  2. Låt russinen stå i rumstemperatur och svälla i punschen, i två dygn.

Ett dygn innan servering, punschglass med russin

  1. Ett dygn innan glassen ska serveras hackas mandel och choklad.
  2. Ställ dessa i frysen tillsammans med formen i 1.5 timme.
  3. Tag sedan ut vaniljglassen och varva tillsammans med mandel, russin och choklad i en bunke.
  4. Arbeta ihop alltsammans ganska snabbt, så att det blir väl blandat utan att glassen smälter, bara mjukrörs.
  5. Häll snabbt blandningen i formarna och ställ dem i frysen över natten.

Innan servering

  1. Ställ formarna i kylen en halvtimme innan, så att glassen släpper.
  2. Vispa grädden strax innan servering.
  3. Dekorera med vispad grädde, pudra eventuellt med lite mörk choklad och lägg ett rött cocktailbär ovanpå.