Lottas vita chokladcheesecake

Lottas vita chokladcheesecake
Foto: Ewa K Andinsson

Lottas vita chokladcheesecake

Av: Lotta Bäckström, Lotta Bäckström

Från: Malou efter tio

7 ingredienser

En härlig cheesecake med vit choklad. Den här har en annorlunda smaksättning med kalamataoliver.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl kalamataoliver
  • 75 g smör
  • 12 digestivekex
  • 2 gelatinblad
  • 150 g vit bakchoklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g färskost (t ex philadelphia)

Gör så här

  1. Kärna ur oliverna och lägg dem i en ugnssäker form. Rosta oliverna i 175 grader mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt dem kallna.
  2. Smält smöret. Krossa kexen i en matberedare och tillsätt smöret. Rör i oliverna och mixa några sekunder till. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Smält chokladen försiktigt på låg värme med ½ dl av vispgrädden. Ta kastrullen åt sidan, ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i chokladen.
  4. Vispa resten av grädden fluffig. Häll över chokladen i en bunke och rör ner färskosten. Vänd sedan ner grädden. Häll smeten i formen och låt stå kallt i kylspåpet cirka 4 timmar.