Lolas friterade grönsaker och Revekkas avokadodipp

Lolas friterade grönsaker och Revekkas avokadodipp
Foto: Ulrika Ekblom

Lolas friterade grönsaker och Revekkas avokadodipp

Av: Jill Johnson, Maria Molin Ljunggren

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

30 m

"Lola kommer ursprungligen från Albanien. Med åren har hon blivit en riktig mästerkock och är numera expert på kretensisk mat. Hon bjöd oss på de här goda grönsakssnacksen, perfekta att dippa i en god sås."

Receptet är från kokboken Jill & Marias Taverna, Tukan förlag

Ingredienser

portioner

Avokadodipp

  • 4 avokador
  • 1 citron
  • 1 tomat
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 150 g fetaost
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Friterade grönsaker

  • 2 zucchini
  • 1 aubergine
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl öl
  • 1 äggvita
  • olja (t ex majsolja)
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Avokadodipp

  1. Skala och kärna ur avokadofrukterna. Hacka innanmätet grovt och häll över i en bunke. Stöt med potatisstöt eller mixa hastigt.
  2. Pressa över citronsaften. Riv tomaten på det grova på rivjärnet över en sil så att all vätska försvinner och blanda ner.
  3. Tillsätt chili, olivolja och vitlök. Smula ner feta och blanda väl. Smaka av med salt och
  4. peppar.

Friterade grönsaker

  1. Skiva grönsakerna i cirka 1 cm tjocka skivor. Salta aubergineskivorna och låt ligga i 20 minuter. Torka av dem med hushållspapper.
  2. Vispa ihop mjöl och öl så att det tjocknar och blir fluffigt. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Smaksätt med salt och peppar.
  3. Hetta upp väldigt generöst med olja i en stekpanna, cirka 2–3 cm höjd i pannan. Doppa grönsakerna i paneringen, skaka av överbliven smet och fritera sedan ett par skivor i taget i 2–3 minute reller tills de fått fin färg på båda sidor. Strö över flingsalt och servera till valfri dipp.