Lökfyllda kroppkakor med brynt smör

Ost- och lökfyllda kroppkakor med brynt smör
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Lökfyllda kroppkakor med brynt smör

15 ingredienser

50 m

Kroppkakor som fylls med ansjovis och mjukstekt lök. Servera med brynt smör, örter och lagrad fårost.

 I programmet gjorde Tina en mindre sats kroppkakor, därför stämmer inte proportionerna med vad som anges i detta recept.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg mjölig potatis, kokt
  • 2 ägg
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl, för att forma och knåda kroppkakorna
  • salt
  • vitpeppar

Fyllning

  • 2 gula lökar
  • 55 g ansjovisfilé [1 burk]
  • rapsolja och smör, till stekning
  • 1 tsk malen kryddpeppar, krossad
  • salt

Servering

  • 150 g lagrad fårost, riven
  • 1 litet knippe persilja
  • 1 ask ärtskott
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa (med potatispress) ner potatisen i en skål eller på köksbänken. Tillsätt ägg, mjöl, salt och peppar och knåda ihop till en deg.
  2. Skala och finhacka löken. Mjukstek löken i smör och rapsolja i en stekpanna tillsätt lite vatten om det känns för torrt, låt vätskan i löken koka in tills den är ordentligt mjuk. Smaksätt med krossad kryddpeppar, hackad ansjovis och ev lite salt.
  3. Strö ut lite vetemjöl på köksbänken. Dela degen i två bitar, forma till tumtjocka längder och skär dem i 2 cm tjocka skivor. Rulla varje skiva till en liten boll. Tryck till i mitten med tummen, lägg i lite fyllning och täpp igen hålet genom att forma potatismassan runtom.
  4. Koka upp rejält med saltat vatten i en stor kastrull.
 Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev.
  5. Bryn smöret och skeda över vid servering tillsammans med riven fårost och örter. Ät kroppkakorna direkt!