Lisas klargravade strömming

Lisas klargravade strömming
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lisas klargravade strömming

15 ingredienser

Klargravad strömming passar lika bra som förrätt, huvudrätt eller bufférätt.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg strömming

Lag:

  • 2,5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 msk salt
  • 1 krm vitpeppar

Marinad:

  • 1 gul lök
  • 1 dl vinäger
  • 1,5 dl matolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar, krossad
  • 1 tsk svartpeppar, krossad
  • 1 tsk rosépeppar, krossad
  • 1 lagerblad

Gör så här

  1. Rensa strömmingen och ta bort inälvor och huvud. Blanda alla ingredienserna till lagen, lägg i strömmingen och låt den stå i tolv timmar.
  2. Kontrollera att fisken är vit och känns fast rakt igenom. Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av väl.
  3. Skala och hacka löken grovt. Krossa lagerbladet. Blanda lök, vinäger, olja, vatten, socker salt, peppar och lagerblad. Lägg i en skål och häll över marinaden så den täcker strömmingen. Låt stå kallt över natten.