Bulgur- och lammsoppa med mynta

Bulgur- och lammsoppa med mynta
Foto: Helén Pe
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Bulgur- och lammsoppa med mynta

Av: Lisa och Monica Eisenman

Från: Soppor, bröd och röror

15 ingredienser

Matig och färgsprakande orientalisk soppa med lamm, bulgur och torkad frukt. Receptet kommer från boken Soppor, bröd & röror.

Se fler recept från boken

Soppor, bröd & röror

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 röd chilifrukt, liten
  • 2 tomater
  • 1,75 l grönsaksbuljong
  • 10 torkade aprikoser
  • 10 katrinplommon
  • 1 dl bulgurgryn
  • 500 g lammfilé
  • 1 dl bladpersilja, hårt packad
  • 1 dl mynta, hårt packad
  • 3 msk citron, färskpressad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken och fräs den tillsammans med löken i 3 msk av olivoljan i en kastrull.
  2. Kärna ur och finhacka chilin. Lägg ner den i kastrullen med löken.
  3. Fräs i ytterligare några minuter.
  4. Kärna ur och skär tomaterna smått.
  5. Skiva aprikoser och katrinplommon.
  6. Tillsätt tomater tillsammans med buljong, aprikoser, katrinplommon och bulgur.
  7. Sjud soppan i ca 10 minuter.
  8. Medan soppan kokar, förbered lammfilén.
  9. Värm resterande olivolja i en stekpanna.
  10. Salta och peppra lammfilén och stek den några minuter på var sida tills den har fått färg.
  11. Den är godast om den fortfarande är rosa inuti. Skär filén i ca 1 cm tjocka skivor.
  12. Hacka persilja och mynta och lägg ner i soppan tillsammans med citronsaften.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Häll upp soppan i portionsskålar, lägg på några skivor lamm och servera direkt.