Cajun chowder

Cajun chowder
Foto: Helén Pe
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Cajun chowder

Av: Lisa och Monica Eisenman

Från: Soppor, bröd och röror

18 ingredienser

Chowder är en redd skaldjurssoppa från New England i nordöstra USA. Här har vi hettat till den med stark korv och cajunkryddor från den djupa Södern. Receptet kommer från boken Soppor, bröd & röror.

Se fler recept från boken

Soppor, bröd & röror

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk solrosolja
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm koriander, stött
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 selleristjälk, liten
  • 1 förp krossade tomater (à ca 400 g)
  • 2 förp majs (à ca 340 g)
  • 2 l grönsaksbuljong
  • 300 g kryddig korv (t ex chorizo)
  • 1 förp krabba (à ca 200 g)
  • 100 g kräftstjärt
  • 12 stora räkor, råa eller kokta
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt

Gör så här

  1. Skala och hacka löken.
  2. Pressa vitlöken och fräs den tillsammans med löken i 2 msk av oljan i en kastrull.
  3. Tillsätt kryddorna, rör om och fräs i några minuter.
  4. Skiva selleristjälken och lägg i kastrullen tillsammans med tomater, majs och buljong.
  5. Låt puttra i ca 20 minuter.
  6. Mixa tre fjärdedelar av soppan slät i matberedare eller använd stavmixer.
  7. Blanda sedan ihop med resten av soppan.
  8. Skiva korven och fräs i 1 msk olja i en stekpanna i några minuter.
  9. Ifall räkorna är råa, stek även dem i några minuter.
  10. Blanda ner korven tillsammans med rensad krabba, kräftstjärtar, räkor och grädde i soppan.
  11. Låt koka upp. Salta efter smak.