Eggs Benedicte

Eggs Benedicte
Foto: Sara Palmquist/TV4
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Eggs Benedicte

13 ingredienser

En äggrätt perfekt att servera vid exempelvis brunch.

Ingredienser

portioner
  • 4 ägg
  • 1 l vatten
  • 1 msk ättika
  • 4 skivor formfranska
  • 8 rökt skinka (eller bacon)
  • 1 sats hollandaisesås
  • gräslök, hackad, att garnera med

Hollandaisesås

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 3 msk vatten
  • 1 msk citronsaft, pressad (cirka)
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Börja med att göra hollandaisesåsen genom att smälta smöret och låt det svalna en stund.
  2. Vispa äggulorna kraftigt och vatten i en annan kastrull och ställ sedan ner den i ett vattenbad. Fortsätt vispa tills den börjar tjockna lite.
  3. Ta kastrullen ur vattenbadet och vispa ner det smälta smöret (ej bottensatsen) i en tunn stråle. Vispa hela tiden tills såsen är tjock och porös. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg ett lock på kastrullen och håll den ljummen tills servering.
  4. För att pochera äggen, koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda.
  5. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet.
  6. Låt ägget sjuda i 2-3 min eller tills äggvitan har stelnat. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev. Lägg åt sidan.
  7. Stek skinkan på medelvärme tills den är lite knaprig. Låt rinna av.
  8. Rosta brödet. Lägg 2 skinkskivor på varje bröd och sedan ett ägg.
  9. Häll på hollandaisesås på varje bröd och avsluta med att garnera med lite hackad gräslök.