Lisa Lemkes smultronställen i sydvästra Skåne

Lisa Lemkes smultronställen i sydvästra Skåne

I sydvästra Skåne hittar vi Burlöv, Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge. Här här Lisa Lemke botaniserat bland gårdsbutikerna.

Ängavallen
www.angavallen.se
På Ängavallen händer det mycket spännande. Här finner vi en örtagård, mejeri, bageri, gårdsslakteri, restaurang, café och gårdsbutik. Och allt självklart väldigt småskaligt och ytterst närproducerat. Här serveras under tre veckor en ekologisk gåsamiddag med gäss från den lilla danska ön Sejerö.

Glorias äppelgård
www.gloriasappelgard.se
Strax utanför Lund hittar man den familjeägda gården med 12 000 äppleträd. Öppet under framför allt helger, med särskilt generösa öppettider på hösten. I caféet kan du mumsa på hembakt med äpplen innan du går över till gårdsbutiken och botaniserar i marmelader, geléer, vinägrar, must och mycket mer.

Hällestads svamp
http://www.hallestadsvamp.se
Ett mecka för svampälskare. På gården som ligger drygt 3,5 mil nordöst om Malmö odlar champinjoner, skogschampinjoner, portabello, champinjonpärlor, skogspärlor och ostronskivling. Svampen finns hos flera återförsäljare och på Bondens egen marknad runt om i Skåne, men man kan även handla sin svamp året om direkt på gården.

Kleins mat
www.kleinsmat.se
I charmig herrgårdsmiljö, i södra utkanten av Malmö, följer man här årets säsonger när det kommer till lagat och bakat. Kleins mat huserar på Katrinetorps gård och här finns bland annat även ett rosarie med fler än 100 olika sorters rosor, en stor köksträdgård och en engelsk park.

Tirups örtagård
www.tirupsortagard.se
Under växt- och skördesäsongen kan du låta dig förföras av dofterna i örtagården, frossa i hembakt i det intilliggande caféet eller köpa kryddblandningar, plantor, olika sorters teer, oljor, vinäger och fröer i butik och plantskola.

Bodarpsgården
www.bodarpsgarden.com
Här har vi ett smultronställe i dess rätta bemärkelse. På prisbelönta Bodarpsgården frossar man framför allt i hallon och krusbär. I gårdsbutiken (och på Bondens egen marknad) hittar man saft, marmelad, chutney, sylt, hallonketchup, torkat krusbärsgodis och mycket mer. I det mysiga Halloncaféet är det hembakt som gäller.

Mossagården
www.mossagarden.se
Denna ekologiska grönsakspärla blir bara mer och mer poppis. Både bland dem som besöker gårdens gårdsbutik och trädgårdscafé, och bland dem som prenumererar på ekologiska grönsaksleveranser i södra delarna av landet.

Skanörs fiskrögeri
www.rogeriet.se
Nere i Skanörs hamn ställer du in siktet på Fiskrögeriet, vilket du känner igen på de två höga, vita skorstenarna. Antingen väljer du att njuta av dessa traditionsenliga havsdelikatesser på plats, eller så köper du med hem från butiken. Missa självklart inte den rögade sillen!

Kronetorps gård
040-43 11 87
På den anrika köttgården på i Arlöv köper man gås, kalkon och kyckling från den egna produktionen samt majskyckling och anka från en granngård. Här finns även ägg, honung, gårdchips samt vilt om jaktlyckan varit god.

Farbror Elofs skafferi
www.elofsskafferi.se
Under tre helger kring Mårten Gås kan man hugga in på en klassisk gåsmiddag på denna mysiga och personliga restaurang i Billeberga. Restaurangen är i själva verket ett omgjort hönshus och promenerar man över kullerstensgården hamnar man i det mysiga pensionatet. Missa inte en utflykt till Trollenäs slott som ligger drygt 1,5 mil från skafferiet.