Lisa Lemkes bästa mattips för Halland

Lisa Lemkes bästa mattips för Halland

Lisa Lemke är en av Sveriges bästa matkreatörer, och vi på köket.se är stolta över att presentera henne som en av våra kockar.

För köket.se har Lisa Lemke gjort enHalland-special med de bästa gårdarna och gårdsbutikerna i fokus.Så ta bilen och köp några av de goda produkter som de lokalagårdarna erbjuder. Här nedan hittar du Lisas smultronställen iHalland.

KROGAR, CAFÉER OCH BAGERIER

Skårs gård, Fjärås
Mysigt utflyktsmål där man lätt spenderar några timmar. Njut avalla de olika trädgårdarna, ta en titt i gårdsbutiken och ta enpaus för brunch, afternoon tea eller middag i det mysigavärdshuset.

www.skarsgard.se

0300-542007

Åsa hembageri, Åsa
Ett stenkast från havet ligger Åsa Hembageri. Bunkra upp påsmåkakor, kalaskrans och kryddlimpa och ta sedan en promenad påklipporna nere vid havet.
www.asahembageri.se
0340-65 10 39
**
Kustbageriet, Varberg**
Längst ner vid hamnen i Varberg, ett stenkast från vattnet, hittarvi Kustbageriet. Ett charmigt hantverksbageri som satt kuststadenpå surdegskartan. Här hittar man paret Niklas Gustafsson och JennyBergsten som tidigare bodde i Stockholm där Niklas bland annatjobbade som bagerichef för Riddarbageriet under flera år och varmedlem i Sveriges Bagarlandslag. Ta ett stopp och frossa påsmörstinna croissanter, matiga surdegsmackor, sagolika surdegsbrödoch missa inte bageriets populära müsli.
www.kustbageriet.se
0340-69 03 00

Vin och skafferi Hus no 13, Varberg
Ta vägen förbi Varbergs fästning och denna mysiga restaurang medhög klass på maten. Här kan man både fika, äta gott eller bara slåsig ned med något gott i glasen och känna tidens vingslag.
www.hus13.se
0340-83594
**
Tovedals strandkafé, Varberg**
Nere vid Apelviken, precis intill strandkanten, slår du dig ner påden stora, avslappnade uteservering och hugger in på söta bakverk,rustika sallader eller matiga mackor.
www.tovedals.se/strandkafe
0340-67 76 05

Majas vid Havet, Varberg
Familjärt och mysig krog vid Apelsvikens strand, gemytligakonserter under sommaren och genomosyrat närproducerat tänk vad detgäller råvaror.
www.majas.nu
0340-141 51

Ocean bar & grill, Falkenberg
Här sitter man bokstavligen mitt på stranden och njuter av god matoch dryck och en unik utsikt.
www.oceanbargrill.se
0346-82 620
**
Stålboms konditori, Falkenberg**
Ta en långfika i lustgården, den mysiga trädgården eller inne i detgammeldags caféet. Under sommaren anordnas även Bullar & Bång,där musik och fika kombineras på bästa sätt.
www.stalboms.se
0346-130 92
**
Västa Bageriet, Falkenberg**
I det här väldigt lilla hembageriet bakas stenugnsbakadFalkenbergslimpa på löpande band. Köp en limpa eller två samt etthalvt kilo av deras populära skorpor med pomerans ellerkardemumma.
0346-138 57

Solhaga Stengugnsbageri, Slöinge
Här har vi bloggen som bageri. När Göteborgaren Sara Wennerströmoch hennes familj köpte sommarstuga i den sömniga idyllen Slöingeoch det visade sig att det även fanns en stenugn på gården skulledet visa sig bli en resa för livet. Sara lämnade mediebranschenbakom sig, flyttade ut på landet med hela familjen och driver idagdet lilla bageriet dit folk vallfärdar för bland annat levain,baguetter, danskt rågbröd och generösa dammsugare gjorda på äktamarsipan och riktig punsch. Köp med dig hem eller slå dig ner ochfika på någon av stolarna ute i den lummiga trädgården.
www.solhagastenugnsbageri.se
www.sarabakar.se
0738-55 11 22

Heagårds skafferi, Halmstad
På Heagårds skafferi satsar man på lokala råvaror och lantlig lyx.Man har med åren framför allt fokuserat på fester och sällskap menöppnar med jämna mellanrum upp för olika temakvällar som sommarensgrillkvällar med trubadur.
www.heagardsskafferi.se
035-359 67

World of Riccardo, Halmstad
Italienaren Riccardo tröttnade på tråkig glass och beslutade sigför att bjuda svenskarna på riktig glass gjord på riktiga råvaror.Köp med hem eller ta en glasspaus på gårdsserveringen.
www.riccardo.se
035-321 00
**
Restaurang Akvarelle, Halmstad**
Mitt på Tylösand hittar man denna prisade restaurang – rätt ställenär du vill unna dig något lite extra.
www.tylosand.se
035-305 01

Vallåsens värdshus, Vallåsen
På mysiga familjedrivna Vallåsens värdshus utanför Laholm har mansin egen syn på närodlat. Det är det man kan se, nå och kännadoften av från köksfönstret. Ta en paus i prunkande trädgården ochhugg in på någon av alla de godsaker som trollas fram i köket.Garanterat närodlat!
www.vallasensvardshus.se
0430 – 300 87

GÅRDSBUTIKER - MEJERI, KÖTT, FÅGEL & FISK:

Källsjö mejeri, källsjö
Här har fyra mjölkproducenter i Källsjö, utanför Ullared, gåttsamman och startat ett mejeri. Man började för några år sedan medostkaka men har nu utökat sortimentet med riktigt fina ostar. Imejeributiken kan du passa på att ta en fika. På ostkakasåklart!
www.kallsjomejeri.se
0340-911 01

Öströö fårfarm, Tvååker
På Öströö fårfarm utanför Tvååker samsas familjen Klingborg medsina får och kor. Här kan man åka på lammsafari, köpa ekologisktkött som är slaktat på gården och ta en bit mat eller en fika ibrännvinskällaren.
www.ostroofarfarm.com
0340-450 36

Laxbutiken, Falkenberg
Klassiskt utflyktsmål strax utanför Falkenberg där man frossar ilaxdelikatesser, antingen på plats eller köp med dig hem. Missainte den egna uppfinningen ”Laxomaten” som är öppen dygnetrunt.
www.laxbutiken.se
0346-511 10
**
Thuressons Gårdsbutik, Falkenberg**
Hos familjen Thuresson hittar man kött och mängder medcharkuteriprodukter från egna grisarna samt nötkött från dotternsgård som ligger ett stenkast från gårdsbutiken. Passa på att köpaägg i ladugården när du ändå är här!
www.gardsbutikthuresson.se
0346-923 07

Gudmundsgården, Slöinge
När familjen Tebay flyttade från Tyskland till Halland och börjademed grisproduktion vann de snabbt svenskarnas hjärtan. Derasskinkor, korvar och andra godsaker från gårdens grisar har fåttflera olika priser. I gårdsbutiken får du en trevlig pratstund ochchansen att köpa allt från tyska korvar och hemgjorda leverpastejertill charkdelikatesser och grillkött. Hösten 2011 börjar man ��venmed kurser där man kan få lära sig allt från korvstoppning till hurman bakar den absolut godaste leverpastejen.
www.gudmundsgarden.se
0346-405 08

Mostorps Gård, Getinge
Mostorps gård påminner till utseendet om ett anrikt brittiskt slottmen här är det halländskt, hängmörat nötkött som står i fokus. Härfinns eget gårdsslakteri och den nyöppnade gårdsbutken där manköper egenproducerade charkprodukter och ekologiskt hängmöratnötkött.
Mostorps Gård 107, Getinge
www.mostorpsgard.se
035-542 52

Bårarps gårdsbutik, Getinge
Familjägd gårdsbutik i miljöer från 1700-talet där man köperhjortkött och charkprodukter från egna hjorthägnen.
www.bararpshjort.se
035-547 85

Tiraholms fisk, unnaryd
Nära länsgränsen till Småland, intill den vackra sjön Bolmen,ligger detta familjeföretag där du kan köpa färsk och rökt fisk menäven ta en matpaus i den egna restaurangen.
www.tiraholm.se
0371-640 19

Lynga lax, Halmstad
Traditionellt rökeri där du köper lax i alla de former i denkustnära butiken. Här finns även andra fiskdelikatesser och massagott till picknicken.
www.lyngalax.nu
035-208 25

Holmana gårdsmejeri, Hishult
På Holmana gårdsmejeri utanför Laholm huserar Bodil Bindby medfamiljen, som bland annat består av hundarna Kiai och Simba. Härgör Bodil ostar lagrade med kärlek, missa inte prisbelönta BoelsBlå!
www.boels.nu
0430-400 74

Ulvereds Hjorthägn, Laholm
På denna familjegård med egna hjorthägn kan du köpa med dig köttoch charkprodukter av alla de slag, men även ta en paus i gårdensegna café och bistro.
www.ulvereds.se
035-10 06 67

GÅRDSBUTIKER - FRUKT, BÄR & GRÖNSAKER:

Mariebergs gårdsbutik, Fjärås
Ta en avstickare från E6:an och ta en fika på vackra Tjolöholmsslott. Stanna till på Mariebergs gårdsbutik på vägen dit och bunkraupp på allehanda odlade grönsaker från gården. Missa inte denvansinnigt goda pepparroten som odlas på åkrarna runt gården.
www.pepparrot.se
0300-54 40 22

Regnér gården, Veddige
Här köper du frukt och bär från den egna gården, där stor del avproduktionen är ekologisk. Flera olika sorters godsaker finns attvälja på, men missa inte gårdens äpplemust.
www.regner-garden.se
0340-300 88

Ugglarps grönt, Ugglarp
Ugglarps grönt söder om Falkenberg ligger precis intill vidsträcktasandstränder, kalkrika klippor och salt hav vilket ger unikagrönsaker, örter och bär. I sommaröppna gårdsbutiken hittar mansmått och gott från gårdens jordar. Allt från vita morötter, gulabetor och lila rädisor till en uppsjö av olika jordgubbar, örter påkruka och mängder med olika sorters kål.
www.ugglarpsgront.se
0346-71 44 40
**
Särdals kvarn, Haverdal**
Strax intill havet ligger Särdals kvarn och dess kvarnbutik. Ta enfika i den lummiga trädgården och köp saft, sylt och marmelad frånfamiljeföretaget HAFI Halländsk Fruktindustri i kvarnbutiken.
Särdals kvarn, Haverdal
www.sardalskvarn.se
035-520 29

BOENDE:

Tjolöholms slott, Fjärås
Checka in i exklusiva Grindstugan, romantiska Storstugan ellerAlmogebyn med tillhörande trädgård och prova på att vara slottsfolkför en dag!
www.tjoloholm.se
0340-40 46 00
**
Pensionat frillesberg, Frillesås**
Charmigt och hemtrevligt boende strax norr om Varberg.
www.frillesberg.se
0340-650 970

Hunnestads prästgård, Varberg
Lugnt och lantligt boende med lummig omgivning men ändå närhet tillhavet.
www.prastgard.se
0340-67 22 80

Kulturgården Bråtadal, Ullared
Njut av tystnaden och den rofyllda naturen här på vandrarhemmet därtidens vingslag sitter i väggarna.
www.kulturgarden.com
0346-233 43

Grimsholmens bed and breakfast, Falkenberg
Vakna upp med hav och naturreservat som granne och en hissnandeutsikt över strandängar, sandiga bukter och glittrande hav.
www.grimsholmen.com
0346-533 88

Vinbergs prästgård, Falkenberg
Hemtrevligt, lantligt och med en fantastisk nivå i köket. DessutomKRAV-certifierat.
www.vinbergsprastgard.se
0346-125 126

Slöinge Pensionat, Slöinge
Mysigt, familjeägt boende ett stenkast från SolhagaStenugnsbageri.
www.sloingepensionat.se
0707-34 07 87

Pio Countryclub, Halmstad
Lyxigt boende i Simlångsdalens lantliga miljö, nära tillHalmstad.
www.piocountryclub.com
035-19 11 30

Hotel Hovgård, Halmstad
Ett gammalt stall som förvandlats till charmigt litet hotell medunik gårdsatmosfär.
www.hovgard.se
035-12 35 77

Säbyholms gård, Laholm
Lantligt boende utanför Laholm med rum inredda i NewEngland-stil.
www.sabyholmsgard.se
0430-100 17

Recept från Lisa Lemkes halländska råvaror