Lisa Lemkes bästa i sydöstra Skåne

Lisa Lemkes bästa i sydöstra Skåne

I sydöstra Skåne hittar man Ystad, Sjöbo och Ronneby. Lisa Lemke har hittat de bästa gårdsbutikerna och kaféerna i den här delen av Sverige.

Åbergs trädgård & café
www.abergsgarden.nu
Strax norr om Ystad driver paret Lena och Kjell sin familjeverksamhet där man kan njuta av såväl fika som odlat. Rätter och bakverk på menyn följer säsongerna och råvarorna man använder i caféet kommer antingen från egna jordarna eller från lokala producenter, allra helst ekologiskt.

Gunnarshögs Gård
www.gunnarshog.se
Här handlar du kallpressad raps- och linfröolja, både till att ringla ner i maten och att använda på huden. Den kallpressade rapsoljan, som kanske är gårdens specialitet, kommer från höstraps odlad på den egna gården samt hos andra lantbrukare på Österlen.

Österlen Kryddor
www.osterlenkryddor.se
Här finns kryddor som kummin, citronmeliss, timjan, dragon, salvia, lin och pepparmynta. Här är det lätt att drömma sig bort bland örtagård och kryddfält! Kanske allra vackrast när lavendeln står i full blom, men året runt hittar du i butik och webshop såväl torkade örter på burk eller i påse, smaksatt vinäger och olja som små kryddskorpor- och kakor, lavendelsalva och badsalt.

Mandelmanns trädgårdar
www.mandelmann.se
Ett litet eko-paradis finner vi här. Familjen Mandelmann odlar allt från olika sorters tomater, slanggurka, rotfrukter och specialiteten vattenkrasse till kål, kronärtskockor, lök och en uppsjö av spännande salladssorter. Under vintern tar familjen hand om övervintrande växter och gårdens djur, men under sommartid är det full rulle i gårdsbutik, trädgårdskök och plantskola.

Buhres
www.buhres.se
Nere i Kiviks hamn finner vi klassiska Buhres fisk som nu fått nya kläder tack vare renovering. Här ska du handla såväl färsk fisk som förädlade råvaror. Inlagd och rökt sill är två klassiker som man inte bör missa.

Drakamöllan
www.drakamollan.se
Till Drakamöllans gårdshotell, strax intill naturfenomenet Brösarps backar, åker man för lugnet, charmen och den minnesvärda maten. Här får säsongerna styra menyn och varje helg serveras en fyrarätters. Har man inte möjlighet att boka in sig som gäst, kan man ta del av rätterna i den prisbelönta kokbok som kom ut 2008.

Karlaby kro
www.karlabykro.se
Vill du unna dig en mat- och sinnesupplevelse utöver det vanliga är det till Karlaby kro du ska bege dig. Här är det mat och dryck, spabehandlingar, promenader samt lugnt och ro som står på schemat. Har du inte råd och tid att stanna där en hel weekend, erbjuds såväl fredagsmys som söndagsbrunch.

Österlen sparris
www.sparris.se
Från början av maj till mitten av juni säljs här nyskördad Österlensparris, såväl vit som grön. Njut dem så enkelt som möjligt, helst bara lättkokade med ett vispat citronsmör, en len hollandaise eller smält smör.

Olof Viktors
www.olofviktors.se
Ett besök på Österlen utan ett stopp på bageriet Olof Viktor gör sig inte rättvisa. Det är en tuff match att välja ut sina favoriter bland alla stenugnsbakade bröd, småkakor, bakelser, gräddbullar och pajer. Köp med hem eller stanna till på en fika i caféet. Har du plats kvar i bagaget gör du rätt i att botanisera i utbudet av marmelader, senapssorter, kryddor och hemmagjord glass.

Fridens
www.friden.nu
Planerar du att besöka detta charmiga smultronställe gäller det att komma ihåg två saker. 1) Boka bord i tid! 2) Beställ pizza från den vedeldade stenugnen – fenomenalt gott!

Brösarps Gästgifveri
www.brosarpsgastgifveri.se
På detta klassiskt skånska gästgifveri tar du en paus över en äggakaka med fläsk, ljuvligt!

Vendel Ales stenar
www.vendel.se
Ät och drick sagolikt gott på restaurangen vid Kåseberga hamn, en av de många pärlor som skånska matparet Anders och Paula Vendel satt sin prägel på. Här har du även möjlighet att gå i surdegsskola.

Vilhelmsdals gårdsmejeri
www.vilhelmsdal.se
I det småskaliga mejeriet på Österlen produceras det ostar på getmjölk från egna getter och komjölk från en utvald gård med fritt strövande Jersey-kor. Bland annat hittar vi här Österlen Ädel, Kittosten Lina, Vit Caprin och färskost.