Lisa Lemkes bästa i nordöstra Skåne

Lisa Lemkes bästa i nordöstra Skåne

Nordöstra Skåne är omkirng Bromölla, Hässleholm, Hörby Kristianstad, Osby, Perstorp och Östra göinge. Matskribenten Lisa Lemke har hittat de finaste smultronställena böand gårdar och fik i trakten.

Nordanvik gårdsbutik och vingård
www.nordanvik.se
Under säsong kan du här plocka bigarråer, surkörsbär och björnbär, men i gårdsbutiken säljs även äpplen, päron, plommon och körsbär. Sedan 2002 finns här även en vinodling på gården.

Degeberga Slakteriprodukter
www.degeberga.nu/foretag/slakteriprodukter-ab
I den helgöppna gårdsbutiken kan du köpa kött och charkprodukter från den egna gården. Man kan även beställa hela, halva eller en fjärdedel av gris-, nöt-, lamm- och kalvkött. Missa inte den prisbelönta, rökta korven.

Sjunkaröds vildsvinsfarm
www.sjunkarod.com
Ta en titt på vildsvinsfarmen och bunkra upp med vilt-charkprodukter i gårdsbutiken som är öppen under vardagar. Man kan även göra specialbeställningar om man är ute efter något speciellt.

Denningarums gård
www.denningarumsgard.nu
På den vackra gården i Broby kan man mellan maj till september köpa lantmatsdelikatesser i gårdsbutiken, fika på hembakat och själv plocka blommor och grönsaker på ängarna.

Szabos hemchark
www.szaboshemchark.se
I Näsum hittar du detta familjägda slakteri och charkuteri där du köper färskt, lokalslaktat kött. Du kan även gå in på hemsidan och se varifrån just veckans kött kommer.

Åhusstrand
www.ahusstrand.com
Dessa trakter är bland annat starkt förknippade med sina ålagillen. Idag är emellertid ålen en utdöende fisk som är rödlistad på Världsnaturfondens fisklista. Men på Åhusstrand tar man sitt ansvar genom den Ålfond som de instiftat tillsammans med andra ålfiskare. För varje gäst på ålagillen, planteras fem nya ålar ut. Med denna insats, tillsammans med de övriga satsningar som görs via Ålfonden, hoppas man på att kunna säkerställa ålen fortplantning och framtidens ålagillen.

Ekströms café
www.ekstromscafe.se
På din resa genom nordöstra Skåne får du inte glömma bort att ta en paus och fika på anrika Ekströms café i Degeberga. Här köper du allt från levainbröd och surdegsfranska till tårtor och jitterbugg. För den akut sugna finns även café där det serveras fikabröd, smörgåsar och lättare lunchrätter.

Vildrosor och höns
www.vildrosorohons.se
Mysigt, gammeldags gårdscafé där man mumsar på klassiska bakverk som jitterbugg, kanelbullar och blåbärsmazariner. Allt hembakat med kärlek, ekologiskt mjöl och riktigt smör och grädde. Strosa runt en stund i trädgården eller varför inte ta in på gårdens bed and breakfast?