Brödsallad med sommarprimörer

Brödsallad med sommarprimörer
Foto: Åsa Dahlgren
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Brödsallad med sommarprimörer

Av: Lisa Lemke

Från: Till grillat - såser, marinader, sallader och lite sött

14 ingredienser

40 min

Sparris, sockerärtor och andra fina primörer. Perfekt på picknick eller som tillbehör till grillat. Receptet kommer från Till grillat - såser, marinader och lite sött

Åh, älskade brödsallad! Matig, knaprig och så tacksam att laga till många. Här är min variant med sommarprimörer, men använd de grönsaker som är bäst för stunden. /Lisa Lemke

Se fler recept och läs mer om boken

Till grillat - såser, marinader och lite sött

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor lantbröd (dygnsgammalt)
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 broccoli
  • 8 gröna sparrisar
  • 10 körsbärstomater
  • 100 g sockerärtor
  • 1 rödlök (liten)
  • 10 cm gurka
  • 1 knippe ärtskott
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, grovmalen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader, gärna grillfunktion.
  2. Lägg brödskivorna på en ugnsplåt.
  3. Blanda olivolja och vitlök i en liten skål och pensla brödskivorna med
  4. vitlöksoljan på båda sidor.
  5. Rosta brödet mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills det börjar få färg.
  6. Vänd på skivorna då och då så att de får jämn färg runtom.
  7. Låt brödet svalna något och riv eller skär det i grova bitar.
  8. Dela broccolin i små buketter.
  9. Bryt av den träiga nederdelen på sparrisarna och skär resten i grova bitar.
  10. Koka broccoli och sparris hastigt i saltat vatten. Grönsakerna ska fortfarande ha tuggmotstånd.
  11. Skölj i iskallt vatten.
  12. Halvera tomater och sockerärter och skiva rödlöken tunt.
  13. Skär gurkan i grova bitar.
  14. Sväng samman alla skurna grönsaker med ärtskott, bröd, balsamvinäger och olivolja i en serveringsskål.
  15. Smaka av med salt och peppar och låt stå 20 minuter innan du serverar.