Julstjärnor med romkokta katrinplommon

Julstjärnor med romkokta katrinplommon
Foto: Olof Stenlund
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Julstjärnor med romkokta katrinplommon

5 ingredienser

20 min

Du kan ersätta romen med apelsinjuice eller saftglögg. Stjärnorna är godast när de är nybakade, men går även att frysa. /Lisa Lemke

Receptet ger 8 julstjärnor.

Ingredienser

  • 8 små ark smördeg (tinade)
  • 16 katrinplommon
  • 1 dl mörk rom
  • 2 ägg
  • florsocker

Gör så här

  1. Koka upp rom och katrinplommon i en kastrull. Låt sjuda under lock i ca 5 minuter, rör om då och då under tiden och ställ sedan åt sidan för att svalna.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Skär ett ca 3 cm långt snitt i varje hörn mot mitten av smördegsarken.
  4. Lägg ett katrinplommon i mitten och vik sedan in varannan spets på varje hörn mot mitten. Tryck samman spetsarna ordentligt i mitten.
  5. Lägg ytterligare ett katrinplommon i mitten, ovanpå de invikta spetsarna, och tryck till det försiktigt.
  6. Vispa upp ett ägg lätt och pensla på stjärnorna.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
  8. Pudra rikligt med florsocker över kakorna och låt dem svalna.