Matvetesallad med chorizo och sidfläsk

6 röster
20 min
4
Matvetesallad med chorizo och sidfläsk
Foto: Stefan Edetoft

Matvetesallad med päron, chorizo och sidfläsk. God antingen varm eller ljummen som lunch eller som del i en buffé. Vill man göra salladen ännu matigare kan man blanda ner kokta och smörslungade rotfrukter, som palsternacka eller morot.

Visa mer
20 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 150 g rökt sidfläsk, skuret i tärningar
  • 3 st päron, urkärnade och klyftade
  • 2 st små rödlökar, finhackad
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 4 st chorizo (eller annan smakrik korv)
  • rapsolja till stekning
  • 8 dl kokt matvete (kokt i grönsaksbuljong)
  • 100 g plocksallad, till exempel ruccola, mangoldskott, machésallad
  • 0,5 kruka färsk timjan, bladen plockas från kvistarna
  • havssalt och svartpeppar
  • Ev hyvlad eller riven parmesan (eller annan smakrik ost)

Gör så här

  1. Stek sidfläsket knaprigt i en stekpanna och låt tärningarna rinna av på hushållspapper. Stek chorizon i samma stekpanna tills de får en fin stekyta. Skölj ur pannan och hetta upp den igen med rapsolja. Fräs rödlök och päron på svag värme i ett par minuter. De ska inte få färg utan bara mjukna något. Salta och peppra och slå slutligen på balsamvinägern. Låt allt koka samman i någon minut .
  2. Blanda samman balsamicofräs, matvete, sidfläsk och chorizo med valfri plocksallad och färsk, plockad timjan. Smaka av med havssalt och svartpeppar och servera eventuellt med riven parmesan eller annan smakrik ost.
6 februari 2012

Fler goda recept