Heta hallongrottor

Småkakor
Foto: Henrik Fritiof
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Heta hallongrottor

11 ingredienser

50 min

Här har de klassiska hallongrottorna piggats upp av rödvin och svartpeppar – en självklar favorit till kaffet! Räcker till 30-35 st kakor.

Ingredienser

Hallonsylt

  • 200 g frysta hallon
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl rött vin
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 1 msk certo pektin

Kakdeg

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 200 g smör, kylskåpskallt

Gör så här

  1. Hallonsylt: Blanda hallon, strösocker, rödvin och svartpeppar i en kastrull och låt koka upp. Koka under omrörning i ca 10-12 minuter. Blanda sedan ner pektinet enligt föreskrift och koka kraftigt i en minut under omrörning. Låt svalna.
  2. Kakdeg: Blanda snabbt ihop samtliga ingredienser till degen, antingen för hand eller i matberedare. Låt degen ligga i kylskåp i minst 30 minuter.
  3. Utbakning: Sätt ugnen på 175 grader. Sätt ut småkaksformar på bakplåtar. Dela degen i 30-35 bitar och rulla bitarna till små kulor. Lägg ner kulorna i formarna och gör med hjälp av ett finger en fördjupning i varje kaka. Fyll fördjupningen med en klick hallonsylt, det går absolut enklast om man spritsar i sylten.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.