Anis- och valnötskakor

Anis- och valnötskakor
Foto: Henrik Frithiof
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Anis- och valnötskakor

7 ingredienser

40 min

Anisen ger en spännande touche på dessa kakor av mer klassisk manér – fantastiskt goda! Räcker till cirka 30 kakor.

Ingredienser

  • 50 g valnötter, finhackade
  • 1 msk anis, mortlad
  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • valnötter, till dekoration

Gör så här

  1. Arbeta samman samtliga ingredienser till en deg hastigt, antingen för hand eller i en matberedare. Forma degen till två rullar som är ca 2-3 cm i diameter vardera. Plasta in och låt ligga kallt i minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  2. Skär ca 5 millimeter tjocka skivor av degen. Det går enklast om du använder en riktigt vass kniv och degen är väl kyld. Lägg skivorna på bakplåtsklädda plåtar och tryck ner en del av en valnöt i varje kaka.
  3. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min eller tills kakorna fått lite färg. Låt svalna på galler.