Gräddkola med stjärnanis

Gräddkola med stjärnanis
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Gräddkola med stjärnanis

6 ingredienser

30 min

Kolan varieras snabbt och lätt med fint mortlad stjärnanis. /Lisa Lemke

Receptet ger ca 50 kolor.

Kulprov
Fyll ett glas med kallt vatten. Häll i lite kolasmet och om du kan forma smeten till en kula är kolan klar.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 sjärnanis, fint mortlade

Gör så här

  1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
  2. Tillsätt grädde, socker, sirap, stjärnanis och vaniljsocker. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 123 grader, rör om då och då under tiden. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet.
  3. Häll upp kolan i en lätt oljad form.
  4. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.