Svalkande gazpacho med örtkrutonger

Svalkande gazpacho med örtkrutonger
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Svalkande gazpacho med örtkrutonger

15 ingredienser

30 min + kylning

Den spanska kalla soppan gazpacho är en svalkande dröm i sommarhettan, men god året om.

Häll soppan på termos så håller den sig kyld även på picknicken.

Ingredienser

portioner
  • 1 röd paprika
  • 0,5 kruka basilika
  • 375 g tomater (cirka tre stora)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 gurka
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 1 krm strösocker
  • 1 tsk citron, färskpressad
  • svartpeppar
  • tabasco

Örtkrutonger

  • 3 skivor lantbröd
  • 3 msk olivolja
  • blandade örter, finhackade (blanda gärna)

Gör så här

  1. Kärna ur paprikan och skär den i mindre bitar.
  2. Skär tomaterna i mindre bitar och grovhacka vitlök och schalottenlök.
  3. Skala gurkan och hacka den grovt.
  4. Mixa samman med med basilika, buljong, salt, socker och citronsaft. Använd dig av en blender eller stavmixer.
  5. Smaka av med svartpeppar och tabasco.
  6. Ställ i kylen i minst 1 timme.

Örtkrutonger

  1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion.
  2. Skär bort kanterna från brödskivorna och skär resten i tärningar.
  3. Sväng runt med olivolja och örter i en ugnsfast form.
  4. Rosta i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills krutongerna fått fin färg.
  5. Rör gärna runt någon gång under tiden så att de får en jämn färg runtom.
  6. Servera soppan ordentligt kyld med krutonger på toppen.