Miniråbiff med syrad rödlök och dijonmajonnäs

Lisa Lemke 2016

Miniråbiff med syrad rödlök och dijonmajonnäs

17 ingredienser

Råbiff i miniformat på finhackad oxfilé med goda tillbehör. När man serverar råbiff är det viktigt att tänka på att välja kött av god kvalitet.

Dijonmajonnäsen räcker förmodligen till mer än bara råbiffen men den håller sig ca 1 vecka i kylskåp.
Vintips från Jens Dolk
22138 Les Fumées Blanches Rosé 2012, Frankrike, 79 kronor (4 Solar)
Så fort det är tal om råbiff så tänker jag på rosé. Det är något med just det råa köttet och hur det serveras som gör en rosé till det självklara valet. Hade däremot köttet varit stekt så skulle ett rött vin förmodligen snarare dyka upp på näthinnan. Läskande och sval rosé med vinbärig rödbärighet och lätta smultrontoner.

Ingredienser

portioner

Råbiff

  • 300 g oxfilé
  • 1 msk worcestersås
  • svartpeppar, nymalen
  • salt

Dijonmajonnäs

  • 1 äggula, rumsvarm
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,5 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl matolja, rumstempererad
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 0,5 rödlök (stor)
  • 1 msk citron, saft
  • färsk pepparrot, nyriven
  • små kaprisbär
  • 10 rädisor
  • olivolja
  • persilja, finhackad

Gör så här

Dijonmajonnäs

  1. Blanda samman äggulor, dijonsenap och vinäger i en skål.
  2. Tillsätt oljan droppvis under mycket kraftig vispning. Du kan även använda dig av en stavmixer. Smaka av majonnäsen med salt och peppar och ställt åt sidan.
  3. Strimla rödlöken fint och lägg i en skål. Blanda med citronsaft och massera gärna runt allt ordentligt. Låt stå i minst 20 minuter.
  4. Skär rädisorna i mycket tunna skivor, antingen med vass kniv eller på mandolin. Lägg dem i iskallt vatten under tiden du gör färdigt köttet.
  5. Putsa oxfilén och strimla sedan köttet mycket fint.
  6. Arbeta samman med worchestershiresås till en färsliknande blandning och smaka av med salt och svartpeppar. Forma färsen till små råbiffar.

Vid servering

  1. Lägg ut rädisskivorna på fyra tallrikar eller en stor skärbräda. Ringla lite olivolja över och krydda med salt och svartpeppar. Lägg ut råbiffarna, toppa med dijonmajonnäs, syrad lök, kaprisbär, finriven pepparrot och finhackad persilja. Avsluta med att krydda med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera genast.