Eton mess, marängsviss med rostad kokos

Marängsviss
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Eton mess, marängsviss med rostad kokos

10 ingredienser

ca 30 min

Eton mess är en dessert med anor från anrika skolan Eton i England. Historien säger att en klassisk gräddtårta en gång skulle bäras ut från köket men på vägen ut så tappades den i golvet. Men i stället för att slänga den slevade man helt enkelt bara upp den i en skål och kallade den för Eton mess. Här är en variant på klassikern.

Tänk på att inte koka kolasåsen för länge så den blir för tjock. Prova att hälla lite kolasås på en kall tallrik som du sedan ställer in i kylskåpet. Där kallnar den snabbt och du kan kontrollera konsistensen.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1,5 dl kokos, rostad
  • 2 bananer
  • 8 passionsfrukter
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • 80 g maräng (per person)

Gör så här

  1. Börja med att koka ­kolasåsen. Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull och koka på mellanvärme tills du fått en bärnstensfärgad kolasås med bra "sås-konsistens".
  2. Rör ner kokos och flingsalt och ställ åt sidan.
  3. Mosa banan och blanda samman med innehållet från passionsfrukterna.
  4. Vispa grädden till en lättvispad, fluffig grädde och blanda sedan med yoghurt.
  5. Lägg upp i 4 till 6 skålar eller en större skål.
  6. Varva krossade maränger (ganska grova bitar) med kolasås, fruktmos och grädden. Servera genast.
  7. Kolasåsen räcker kanske till mer än bara denna goda dessert. Förvara den i kylskåp och späd den eventuellt med lite mer grädde eller vatten om du vill utöka den. När det är dags för servering behöver du bara värma upp den lätt i en kastrull och servera till antingen glass eller andra desserter.